Președintele Iohannis ne-a vorbit și în această seară. La fel de puțin și de prost… despre „comemorarea” Unirii Principatelor Române, la 24 ianuarie 1859. Există vreo diferență între aniversare, omagiu și comemorare? Cum a fost posibil ca președintele să comită o astfel de gafă?
Am apelat chiar și la DEX și la DOM, pentru a mă edifica, pentru a înțelege, greșesc eu sau acest nefiresc a pus stăpânire și pe domnul Klaus Iohannis, ca de altfel pe mulți alții, căci referitor la explicația celor trei termeni: Comemorarea semnifică o ceremonie solemnă menită să evoce un eveniment trist sau o persoană dispărută, omagiul reprezintă manifestare prin cuvinte sau gesturi a admirației pentru cineva, respectului sau recunoștinței față de cineva, în timp ce printr-o aniversare sărbătorim împlinirea unui număr de ani de la data la care s-a petrecut un eveniment. Altfel spus putem aniversa și omagia fără să comemorăm, nu putem comemora fără să omagiem, dar nu putem și aniversa și comemora în același timp!
Mai are rost atunci să ne întrebăm, de ce președintele este în eroare? Asistam pe parcursul ultimilor ani la un spectacol de imagine și atât, oferit de autorități, de reprezentanții unor instituții și încercam să înțeleg anormalul și nefirescul celor constatate. Orice acțiune trebuie să se încheie în accepțiunea unora cu depuneri de coroane de flori. Dar se impune întotdeauna această solemnitate? Există vreo diferență între omagiu, aniversare și comemorare? Mâine se vor depune coroane de flori? Cu siguranță da! Vor fi suficient de mulți cei care vor aniversa Unirea Principatelor Române, depunând și coroane de flori.
Iată deci, că dacă rămânem în continuare indiferenți, generațiile ce vin din urmă și au astfel de modele, nu vor mai ști niciodată să facă diferența între aniversare, omagiu și comemorare, între ce e firesc și nefiresc, între normal și anormal. Asta dacă nu cumva, direcția spre care ne îndreptăm este indicată de alții și nu de cei ce simt, gândesc și se exprimă românește!