De ce avem nevoie de rachete Patriot?

România a găzduit zilele trecute peste 17.000 de militari cu armament și tehnică de luptă, din nu mai puțin de 22 de țări aliate sau partenere NATO, în cadrul exercițiului multinațional „Saber Guardian 2017”. La ultimul mare exercițiu militar găzduit de țara noastră, în 2015, forțe ale armatei ruse au efectuat la rândul lor, exerciții pe teritoriul regiunii separatiste moldovene Transnistria.

Dacă ținem cont de faptul că astfel de exerciții militare ample sunt tot mai des întâlnite în spațiul românesc, desfășurarea de forțe pare mai degrabă un mijloc de intimidare la adresa Rusiei, amplificând tensiunile geopolitice din zonă. De departe capul de afiș al exercițiilor militare din România a fost ținuta președintelui României care a stârnit vii comentarii în spațiile media și online. Reamintim că președintele Iohannis a vizitat săptămâna trecută baza militară de la „Mihail Kogălniceanu” din Constanța, unde a avut o întrevedere cu președintele Comitetului militar NATO, generalul Petr Pavel. Şeful statului  s-a întâlnit şi cu piloții români și britanici de F16 aflați în acea zonă pentru a se asigura de buna desfășurare a misiunii de poliție aeriană întărită. Vizita lui Iohannis a avut loc în contextul eforturilor de a onora promisiunea legată de înzestrarea armatei, Congresul american aprobând deja contractul de vânzare către România a sistemului de rachete Patriot. Tot săptămâna trecută, președintele a vizitat și Centrul de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre „Getica” de la Cincu, unde s-a desfăşurat o parte a exerciţiului militar multinaţional Saber Guardian 2017. 

Preşedintele Iohannis a asistat şi la un exerciţiu de zbor cu aeronave MIG 21 Lancer, F-16 şi Eurofighter Typhoon, cu taote că țara noastră nu are de facto aviaţie de vânătoare şi atac la sol. Escadrila de avioane multirol F-16 second-hand, pentru care s-a semnat un contract de achiziție cu Portugalia în valoare de 628 milioane euro este, încă, în reparații. Țara noastră dorește acum și o a doua escadrilă de avioane F-16. Numai că și aceste avioane vor fi la mâna a doua (poate a treia?) scoase din dotare de cine știe ce state europene. Grecia ar fi gata să vândă niște F-16, la fel și Belgia, Olanda, Danemarca și chiar Norvegia.

Credeaţi că vom cumpăra avioane performante, de ultimă generaţie? În ultimii ani, s-a încercat achiziţionarea unor avioane, tot second-hand, de la americani. De fapt, avioanele propriu-zise erau oferite gratuit însă României îi revenea sarcina de a plăti un miliard de dolari pentru antrenarea piloţilor, mentenanţă şi upgradare, precum şi pentru adaptarea infrastructurii aeroportuare. Ne exprimam convingerea la acea dată că oferta americană era un bonus pentru „scutul antirachetă”. Astăzi cumpărăm de la americani rachete Patriot, în timp ce Turcia, țară membră NATO, a doua ca putere după SUA, achiziționează rachete rusești. Cine să mai înțeleagă și sistemul de alianțe militare, în care unii ascultă orbește ordinele, iar alții încheie afaceri convenabile? De ce avem nevoie de rachete Patriot? Întrebări retorice, la fel ca multe altele, la care nu vom primi răspunsuri, dar nu putem rămâne indiferenţi la felul în care se traduce servilismul României în faţa NATO (a se citi SUA) şi implicațiile geopolitice cu vecinii ruși.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s