Transparență în mediul de afaceri privat

„Astăzi avem nevoie de o reluare a creşterii economice pe baze sănătoase, care să nu mai creeze dezechilibre externe.” Așa sună discursul celor care sunt în măsură să decidă soarta economică a României, doar că nu prea avem la dispoziţie multe surse financiare pentru a finanţa o creştere economică sustenabilă, exceptând fondurile europene, unde evoluţia în ultimii ani a fost dezamăgitoare.

Cabinetul Grindeanu a arătat în aceste trei luni de guvernare un interes permanent pentru redresarea și mai ales creșterea economiei în toate sectoarele de activitate. Sigur că la acestea trebuie să adăugăm capacitatea instituțiilor de decizie din teritoriu, respectiv atragerea investitorilor acolo unde este nevoie de prezența și intervenția capitalului privat, străin sau românesc.

La felul în care se prezintă, astăzi, economia românească, în anii următori există perspective de creştere a sectorului construcţiilor pe seama lucrărilor de infrastructură demarate de autorităţi şi în cazul dezvoltării de parteneriate public-private. În ceea ce priveşte comerţul şi serviciile financiare-imobiliare, acestea vor înregistra creşteri modeste pe termen mediu, deoarece consumul privat rămâne încă afectat de situația financiară a țării, în condiţiile în care ritmul de creştere al veniturilor se va menține sub media UE.

Aceiași direct responsabili de economia României astăzi aduc precizări privind acordarea unei importanţe mai mari mediului de afaceri privat și a transparenței acestuia. În teorie, lucrurile par atât de simple. „Soluţiile viabile vor fi rezultatul dialogului cu patronatele, sindicatele, mediul academic şi specialiştii în domeniu”, susţin specialiștii din economie și finanțe.

Dacă ar fi să analizăm evoluţia economiei româneşti, în raport cu media Uniunii Europene, în primul trimestru al anului 2017, industria rămâne, în continuare, sectorul prin care România ar putea beneficia de efectele revenirii mai rapide a cererii externe.

Creşterea sustenabilă viitoare va trebui, aşadar, să se bazeze pe industrie şi exporturi, fără a neglija însă cererea internă, amintind aici cazul Poloniei, singura economie din Europa care a evitat recesiunea de acum șase ani, profitând de competitivitatea exportatorilor, dar şi de cererea internă stabilă. Sigur, pentru toate acestea e  nevoie de specialişti în Executiv, nu doar în analiză, pentru a aplica tratamentele corespunzătoare structurii economice a României, despre care ne place să credem că încă poate fi redresată.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s