Învață să accepți că majoritatea decide!

Nu de puţine ori clasa politică a dezamăgit, în timp ce nivelul de trai al celor mai mulţi dintre români vine să confirme dificultățile economice, corupția, disfuncțiile din sănătate, învățământ și protecție socială.

La nivelul Uniunii Europene, ţara noastră nu a fost însă nicicând un bun exemplu, doar că este nevoie de noi acolo. Oare cei ieșiți în stradă duminica, după lăsatul serii, știu că în România nu sunt salarii și pensii decente pentru că depindem de deciziile Uniunii Europene și F.M.I.? Din noiembrie 2015, „strada”, utopic desigur, crede că poate schimba peste noapte clasa politică. Avem însă alternativa reală la actualii guvernați-politicieni, atunci când acei cetățeni își strigă mânia, frustrarea sau neputința în stradă?

Nu empatizez cu protestele de aseară, așa cum nu pot accepta nici lecția de democrație scandată în stradă cu pumnul la stomac. Unde au fost până ieri, 29 ianuarie 2016, zecile de mii de români care dintr-o dată s-au trezit? În ce Românie au trăit toți acești cetățeni, căci nu sunt doar tineri, ieșiți pe străzi și scandând că vor libertate, cerând căderea comunismului și a „ciumei roșii”, protestând împotriva unor politicieni corupți până în măduva oaselor. Oare nu indiferența lor, a celor care astăzi scandează doar pentru că aud în stânga și dreapta lozinci incoerente, a condus România în pragul abominabilului? Politicienii nu s-au votat singuri, în timp ce libertatea a venit „la pachet” cu democrația. Poporul are nevoie de „educație politică” pentru a nu se trezi în mijlocul străzii scandând, dar fără să înțeleagă ce. Sigur, sunt încurajați să facă aceasta atunci când președintele țării, demagogic, invită „strada” la consultări și ia parte alături de ea la proteste neautorizate.      

Că „somnul rațiunii naște monștrii” vedem asta într-o Românie îngenunchiată, din păcate, de un capitalism aplicat asemeni unui plasture pe o fractură deschisă. Da, știm că politicianul ideal este cinstit („nu votează la două mâini”; „nu îşi votează mărirea salariului sau a pensiei”), îi reprezintă pe cei care l-au ales, îi ascultă, le înţelege nevoile şi ţine cont de ele în elaborarea legilor („nu doarme la şedinţe”), este un bun profesionist, are onoare şi demnitate, îşi respectă promisiunile făcute în campania electorală. Știm că actuala clasă politică nu se încadrează în acest tipar, dar oare nu indiferența unora dintre noi i-a cocoțat în fotolii confortabile? Voi, „strada”, în ce Românie ați trăit până astăzi? Unde ați fost pe 11 decembrie 2016? Democrația se exprimă, așa este, dar contează și cadrul în care tu, cetățean, înțelegi să îți exerciți această calitate! Odată ce i-ai dat cu piciorul, învață să accepți că majoritatea decide!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s