Suntem cu toţii piesele nefericite ale unui puzzle numit generic „România azi”. În ciuda previziunilor favorabile în care lideri de ocazie caută să ne convingă că direcția țării este una bună, imaginea de ansamblu nu oferă certitudini.
Nu parcurgem doar o criză economică, socială, morală şi politică, ci şi una de încredere, de credibilitate, de autoritate şi nu în ultimul rând, de soluţii. Acestea din urmă sunt cele care lipsesc cu desăvârşire.
Astăzi, România continuă să fie privită ca o țară insuficient adaptată la standardele Uniunii Europene, iar prezența noastră este utilă doar când interesele generale o cer. Ne-am obișnuit să plecăm umil capul și să ne mulțumim cu fărâmiturile oferite pe tavă, alături de tacâmuri scumpe, dar de care, nu ne putem folosi. Suntem încă la ani buni distanță de progresele reale ale unei Europe în plină transformare și în care statele mari au nevoie de țări precum România.
În ultimii ani, am semnat în paginile ziarului „Vertical”, care apare săptămânal la Târgu-Jiu, editoriale a căror teme – de actualitate – au fost preluate din realitatea imediată. În politica editorialelor, așa cum se știe, știrile şi informaţiile sunt utile, chiar esenţiale, dar ele constituie doar originile și premisele unei perspective originale, inedite, pe care autorul trebuie să o exprime într-un articol de comentariu. Un text care îşi propune să dezvolte idei, să livreze opinii, să afirme poziţii, trebuie să conţină și suficiente elemente de context şi analiză pentru a fi înţeles de cei care nu au citit articolul sau articolele de la care s-a pornit.
Cartea de față adună în paginile sale editoriale publicate în ultimii doi ani, care analizează, explică sau critică diverse aspecte ale realităţii, ale acţiunii sociale, politice, economice, culturale sau religioase din țara noastră, în contextul apartenenței la Uniunea Europeană.
Mi-am asumat rolul de a pleda, prin mesajul scris, în favoarea sau defavoarea unor decizii, luări de poziție sau acțiuni, din convingerea că cititorii aşteaptă din partea unui editorialist confirmarea propriilor opinii, cu atât mai mult cu cât textul publicat înseamnă asumarea unei responsabilităţi.
Andrei Popete-Pătrașcu