Omagiu Eroinei de la Jiu…

În aceste zile Societatea de Științe Istorice din România, Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu-Jiu, Asociația Școala Gorjeană și Cercul Cultul Eroilor „Ecaterina Teodoroiu”, alături de alte instituții locale și județene omagiază 120 de ani de la nașterea Ecaterinei Teodoroiu. Manifestările constau în evocări omagiale și  sesiuni de comunicări, videoproiecții, concursuri, lansări de carte, expoziții și vizite de documentare  la Casa Memorială a eroinei.

Manifestările din aceste zile desfășurate sub egida Societății de Științe Istorice din România – Filiala Gorj se încadrează în acțiunile de omagiere a eroinei Ecaterina Teodoroiu. Despre aportul său la Primul Război Mondial s-au scris cărţi, studii şi articole, dar nimic din toate acestea nu pot reda la adevărata dimensiune spiritul său de sacrificiu şi jertfă. Aniversăm 120 de ani de la nașterea sa, iar aici, la colegiul național ce îi poartă numele, memoria sa este mereu prezentă în rândul elevilor și al dascălilor. În acest an omagial vom relua seria de manifestări dedicate eroinei și în cadrul Programului „Școala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!”, considerând imperios necesar ca elevii noștri să ia cunoștință de faptele eroice ale celei care dă astăzi numele liceului nostru”, ne-a declarat prof. dr. Gheorghe Nichifor, director al Colegiului Național „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu-Jiu și președinte al Societății de Științe Istorice din România – Filiala Gorj.

Acasă, la eroina de la Jiu

Marți, 14 ianuarie 2014, curtea Casei Memoriale „Ecaterina Teodoroiu” a fost plină de elevi ai colegiului ce poartă numele eroinei de la Jiu şi membri ai Cercului Cultul Eroilor „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu-Jiu. Le-au fost alături, din partea Muzeului Judeţean „Alexandru Ştefulescu”, domnul Valentin Pătraşcu, publicistul Dorin Brozbă și alții, în cadrul unei manifestări de evocare a personalității Ecaterinei Teodoroiu.

Dana Brașoavă, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu-Jiu, este coordonatoare a Cercului Cultul Eroilor „Ecaterina Teodoroiu”. Pasionată de istorie, olimpică la această disciplină, ne-a mărturisit că a preluat această funcție din dorința de a responsabiliza elevii în demersul de înţelegere şi respect faţă de valorile istoriei: eroii neamului. „Vorbim de cei care au numele trecut în cartea de aur a istoriei, de eroii români. Eroina de la Jiu, aşa cum i s-a spus Ecaterinei Teodoroiu, este pilda jertfei supreme. Dovada vie că memoria sa va dăinui pe mai departe pe meleagurile Gorjului sunt şi acţiunile organizate aşadar de către cercul cultul eroilor care poartă şi numele eroinei. La memoria posterităţii sale încercăm să ne aducem şi noi membrii Cercului Cultul Eroilor aportul prin diversele manifestări pe care le organizăm în cinstea eroinei de la Jiu, Ecaterina Teodoroiu.

Ecaterina Teodoroiu, în ochii strănepoatei Sabina Lupu

Prezentă la manifestarea de marți, a fost și strănepoata eroinei, doamna Sabina Lupu, aceasta vorbindu-le elevilor despre eroină: „Ecaterina Teodoroiu a îmbrăcat mai întâi costumul alb de infirmieră pentru răniţi, apoi costumul de soldat, hotărâtă să apere cu arma în mână pământul ţării. S-a ridicat din rândul ţărănimii, dintr-o familie numeroasă, părinţii muncind din greu pe moşia boierului Pleniceanu, la Vădeni. De mică, Ecaterina, sau Cătălina, aşa cum i se spunea, a avut o dorinţă nestăvilită, aceea de a învăţa carte. După ce a urmat primele două clase în satul natal şi apoi gimnaziul la Târgu-Jiu, Ecaterina a continuat studiile la Bucureşti. Când România a intrat în război, Ecaterina s-a reîntors la Târgu-Jiu, acordând îngrijiri răniţilor printre care şi fratelui său, Nicolae. După moartea acestuia a participat activ pe front la lupte. Purta căciulă de miel negru, palton negru şi avea o armă în mână” – aşa era creionat la acea vreme portretul său. Rănită pe front şi-a reluat însă locul în luptă şi a fost avansată la gradul de sublocotenent. La 22 august 1917 în timp ce îşi îmbărbăta plutonul cu vorbele „Înainte băieţi, înainte!”, a fost lovită mortal de două gloanţe.

Manifestări omagiale

Tot la Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu”, elevii au putut viziona în aceste zile o serie de videoproiecții dedicate faptelor de arme ale eroinei în timpul Primului Război Mondial, filmul artistic intitulat „Ecaterina Teodoroiu” și au participat la un concurs de afișe școlare cu tema „Eroii nu mor niciodată!”. Sub coordonarea doamnei prof. Mihaela Vulpe a fost vernisată o expoziție de desene, iar în după-amiaza zilei de 14 ianuarie, Societatea de Ştiinţe Istorice din România – Filiala Gorj a organizat la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu-Jiu sesiunea de comunicări sub genericul „Omagiu Eroinei de la Jiu”, sub coordonarea catedrei de istorie și o expoziție foto-documentară la biblioteca C.N.E.T.

În seara aceleeași zile, Sala de ședințe „prof. Ion Cojocaru” a găzduit spectacolul „Eroina de la Jiu”, pus în scenă de elevii colegiului sub coordonarea doamnei pedagog Laura Stanca. Aceștia au readus la viață imagini și personaje, evocând memoria Ecaterinei Teodoroiu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s