Când vom avea turism decent în România?

Ne întrebam, retoric desigur, și cu alte ocazii, de ce în România anului 2017, turiştii străini evită țara moastră, sau de ce românii preferă staţiunile din Bulgaria şi Ungaria. Cunoaştem răspunsurile, dar parcă preferăm să evităm formularea lor. „Avem o treime munţi, o treime dealuri, o treime câmpii, litoralul Mării Negre şi Dunărea”, se afirma la un momendat, cu referire la potenţialul turistic al României. Teoretic există adevăr în această afirmație, turismul putând să ajute la creşterea economică a României, însă doar pe hârtie.

Atunci când ridici ochii de pe harta turistică, pliante, sau GPS, constaţi că realitatea este cu totul alta, dar nu vom detalia acum lucruri pe care cu siguranţă deja le cunoaşteţi. Iată de ce credem că nu turismul este cel care poate salva România. Și în acest domeniu este nevoie de „profesionalişti” şi „specialişti” care să vadă dincolo de propriul interes.

Există desigur şi optimişti. „Începem să fim activi chiar şi în România”, declarau de curând specialiștii în domeniu turistic, precizând că țara noastră a implementat politici de susţinere a infrastructurii de turism, pentru că turismul ne poate ajuta la creșterea economică. I-am contrazice puţin pe aceștia, precizându-le că doar din elicopter munţii, delurile, câmpiile, chiar şi litoralul Mării Negre şi Dunărea, arată „splendid”, dar pentru a ajunge la ele, aşa cum încă se prezintă drumurile din România, ai nevoie de cele mai multe ori de nervi de oţel, sau dacă nu, de distonocalm. Nu scriem doar despre starea proastă a drumurilor, ci şi despre faptul că există tronsoane de cale ferată pe care se circulă cu maxim 30-40 Km/oră, în loc de 120-140Km/oră, din cauza infrastructurii prost întreţinută. Că există încă întârzieri, sau că prea multele gropi din asfaltul drumurilor naționale și lipsa unor autostrăzi, fac imposibil un sejur decent în România.

Suntem o țară cu adevărat bogată. Şi la ce ne foloseşte aceasta, s-ar grăbi cei mai mulţi să ridice din umeri. Avem peste 22.000 de monumente istorice (subliniem, doar „istorice”) răspândite pe teritoriul României, dar încă nu am învățat să nutrim respectul care se cuvine față de aceste „mărturii ale evoluției noastre istorice”. Exemplele ar putea continua, turismul în România (dacă putem vorbi de aşa ceva) nefiind încă unul decent, cu atât mai puţin performant, acesta să ajute la redresarea economică a României. Pertinent afirma cineva: „în timp ce în ţările vecine Bulgaria şi Ungaria există turism, în România există doar hotelieri” și nu departe este de adevăr.

 

Un comentariu la “Când vom avea turism decent în România?

  1. Dorin spune:

    Felicitarile mele!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s