Am citit de curând una din cărţile celui considerat astăzi cel mai mare scriitor israelian contemporan, Amos Oz (născut Amos Klausner, în 1939, la Ierusalim). Impresia creată după acest nou contact cu Amos Oz, prin intermediul romanului Să cunoşti o femeie, este aceea a unui scriitor al detaliilor, un cercetător atent al senzaţiilor şi un om care scrie pentru cititorii săi ca şi cum ar scrie pentru sine.
Să cunoşti o femeie este o carte tristă, în care cititorul este rugat să vadă dincolo de aparenţe, în profunzimea lucrurilor, despre existenţa unui mare adevăr: învăţaţi să-i cunoaşteţi pe cei apropiaţi iubindu-i. Iar iubirea trăieşte şi atunci când dispare fiinţa iubită. Este sentimentul hărăzit fiecăruia dintre noi, care umple vidul universal şi salvează individul. Pentru personajul principal al romanului, Yoel, agent al serviciilor secrete israeliene, moartea misterioasă şi tragică a soţiei sale, Ivria, deschide durerosul drum al cunoaşterii, fie aceasta şi tardivă, a adevărurilor fundamentale care definesc raporturile între doi parteneri de viaţă. Rezultatul introspecţiei şi al rememorărilor sale pe care le parcurge cu sufletul la gură nu se lasă aşteptat:
„Ştia bine că actele oamenilor, ale tuturor oamenilor şi toate actele lor, acte de pasiune, de ambiţie, acte de fraudă, de seducţie, de acumulare, de evaziune, acte de răutate şi de trădare, de competiţie, de flaterie şi de generozitate, acte menite să impresioneze, să atragă atenţia, să se întipărească în memoria familiei, a clanului, a ţării sau a rasei umane, acte meschine şi acte grandioase, acte calculate sau incontrolabile sau duşmănoase, toate soiurile de acte te împing, întotdeauna, undeva unde nu aveai nici cea mai mică intenţie să ajungi.”