România, cu banii între FMI și UE

În ultima perioadă, analiștii economici s-au arătat tot mai mulțumiți de faptul că, la nivelul Uniunii Europene, România a avut o evoluție mai bună decât țara vecină, Bulgaria, în special datorită unei reabilitări în sectoarele de consum, prin îmbunătățirea semnificativă a cheltuielilor. Asta nu înseamnă că trebuie să acceptăm ideea de a deveni o țară consumatoare și atât. Uităm parcă prea ușor că în urmă cu vreo două-trei decenii, România a avut o industrie care de bine, de rău, performa, apoi bucată cu bucată totul a ajuns la fier vechi, aveam terenuri agricole irigate corespunzător, astăzi lăsate de izbeliște.

La nivelul Uniunii Europene, ţara noastră nu a fost nicicând un bun exemplu, doar că este nevoie de noi acolo. România se împrumută astăzi în stânga şi dreapta, deși ni se spune repetat că noile împrumuturi sunt doar de siguranță, uitându-se probabil că orice împrumut trebuie restituit şi cu dobândă. La aceasta adaugăm și fondurile europene, capitol la care în ultimele luni am fost corigenți. Cei care se fac a nu pricepe cum stă această treabă, adică membrii fostelor guverne care ne-au afundat în datorii încearcă să ne convingă, astăzi, că direcţia guvernului Cioloș nu este cea corectă. Poate că în fine, de această dată au și aceștia dreptate.

În urmă cu șase ani, țara noastră semna acordul stand-by cu Fondul Monetar Internaţional, aceasta şi pentru că lipseau adevăraţii specialişti, iar pentru cămătarii de la F.M.I. a fost floare la ureche să convingă de necesitatea unui împrumut.

Dezechilibrele economice pe care le-am contabilizat în ultimii ani atrag atenţia că în România există o piaţă nefuncţională. Exporturile şi investiţiile sunt încă deficitare, iar consumul, principalul motor al creşterii economice în România ultimelor luni, nu este suficient. O simplă radiografie ne arată că piaţa economică românească nu este capabilă să devină funcţională, deşi a beneficiat în ultimul timp de serioase intervenții cu capital străin. Despre cum și unde ajung însă banii europeni vom avea ocazia să scriem și cu alte ocazii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s