Aurul românesc din Anglia, fără dobândă

Ultimul studiu Eurobarometru dat publicităţii la sfârșitul lunii septembrie arată că 70% dintre români apreciază situaţia economiei ca fiind în continuare destul de proastă sau foarte proastă.  

Mai grav este că unii dintre specialiştii în materie de economie și finanțe, și trecem la un alt nivel de analiză, cred că economia românească este stabilă şi sănătoasă în acest moment şi este pregătită pentru investiţii profitabile solide și pe termen lung. Declaraţia aparține reprezentanților Băncii Naţionale a României și dacă nu am cunoaşte despre ce „stabilitate” (impusă de Uniunea Europeană şi F.M.I.) vorbim, nici nu am crede că reprezentanții B.N.R. prezintă situaţia economiei din România. A vedea economia noastră stabilă şi sănătoasă, fie sunt luați drept „proști” cei 70% care apreciază situaţia economiei ca fiind în continuare „destul de proastă sau foarte proastă”, fie B.N.R. reprezintă alte interese şi în ambele situaţii este destul de gravă poziţia acestei instituții.

Dacă tot am ajuns la acest subiect, de ce nu am menționa faptul că, de exemplu, Banca Centrală a Poloniei este o bancă transparentă. Reprezentanții Băncii Centrale a Poloniei susțin că Mugur Isărescu este necinstit în afirmațiile legate de aurul României, despre care s-a tot discutat în ultimul timp, fără să mai fie un secret că țara noastră ține rezerva de aur la Londra. Banca Centrală a Poloniei admite că ține aurul la Londra tocmai pentru că poate fi tranzacționat pe piață și ca rezultat primește dobândă pe aurul păstrat la Londra. Banca Centrală a Poloniei spune că dacă l-ar ține la New York sau în țară nu ar primi nimic pentru că aurul nu ar fi aruncat în piață așa cum se întâmplă la Londra.

Dacă ții aurul într-o piață care produce bani pe aurul păstrat acolo și pentru care alte Bănci Centrale primesc venituri, întrebarea firească este: România de ce nu primește dobândă? Bineînțeles că Mugur Isărescu nu va răspunde la o întrebare simplă, cum a evitat și răspunsul la veniturile sale anuale. În concluzie, în timp ce alte țări primesc dobândă pe aurul păstrat în Anglia, România nu primește nimic!

Eurobarometrul arată că nivelul de apreciere al situaţiei economiei în România este de 4%, adică de şapte ori mai mic decât media la nivelul U.E. (28%). Dacă și țara noastră ar beneficia de dobânda pe aurul păstrat la Londra, nivelul de apreciere ar crește. Înțelegem așadar că acest lucru nu este dorit și ne întrebărim retoric, așa cum am facut-o aproape de fiecare dată: ale cui interese le reprezinți domnule Isărescu?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s