Familia Pleniceanu, pildă a responsabilității și generozității nedisimulate

În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, se stabileau în Vădenii Gorjului, Dumitru și Maria Pleniceanu, proprietari care de-a lungul timpului au impresionat prin generozitate şi nobleţe, dar şi prin atitudinile şi manierele de aleasă ținută. Mărturiile istorice din acea perioadă menționează actele de caritate pe care familia Pleniceanu le-a făcut cu nedisimulată generozitate, susținând initiative proprii sau ale comunității locale, la care au luat parte din postura de buni cunoscători ai realităţilor sociale de la cumpăna veacurilor XIX şi XX. 
Văzând sărăcia oamenilor care trudeau pe moşia lor şi neavând moştenitori, familia Pleniceanu a făcut cu multă generozitate o serie de opere de binefacere şi a fost alături de orice iniţiativă menită să lumineze şi să îmbunătăţească nivelul social, culturl și informativ al sătenilor de pe moşia lor. Pentru comunitate, au finanţat ridicarea unui local pentru şcoală primară, altul pentru o școală de arte și meserii, un altul pentru primărie şi unul pentru o bancă. Au susținut campania militară de la 1877-1878 și alte campanii social-umanitare din Gorj. Mai mult decât atât, cu cele mai bune intenţii, au oferit burse copiilor care proveneau din familii nevoiaşe şi au donat treptat de-a lungul anilor părţi din averea lor comunităţii locale.
Au înzestrat şcoala din Vădeni cu mobilier şi rechizite pentru copii dornici să deprindă tainele învăţăturii. Au donat, în spiritul credinţei, de-a lungul anilor, mai multe icoane, sfeşnice, candele şi alte obiecte bisericeşti, Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Parohia Vădeni. Prin grija Mariei Pleniceanu, la dorinţa soţului său mort în noaptea de Anul Nou (1906-1907), o parte dintre fiii şi fiicele celor care munceau pe moşia lor din Vădeni şi-au putut continua învăţătura la Târgu-Jiu, printre aceştia aflându-se şi Ecaterina Teodoroiu. Au donat propria casa din Târgu-Jiu, Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Vădeni, iar conacul din apropierea bisericii și terenul aferent, Casei Școalelor și a Culturii Poporului pentru susținerea funcționării Școlii de arte și meserii.
Cu siguranță vor fi fost și alte contribuții financiare și materiale ale familiei Pleniceanu și de solidaritate a acestora pentru comunitatea locală, fiind binecunoscute în epocă operele de binefacere ale familiei, generozitatea lor prelungindu-și ecourile până în zilele noastre.
În memoria acestei familii, se aflată în curs de constituire oficială, Asociația cultural – istorică „Dumitru și Maria Pleniceanu” din Târgu-Jiu care își propune să desfășoare activităţi cu scop cultural, istoric, educaţional şi spiritual.

plenicenii

Un comentariu la “Familia Pleniceanu, pildă a responsabilității și generozității nedisimulate

  1. Mel Rivera spune:

    Interresting thoughts

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s