„Stabilitatea economică” impusă

Nu curge încă nici lapte şi nici miere în Româania anului 2013 deşi Uniunea Europeană ne-a primit de ceva timp cu braţele deschise (sic!). Că realitatea aceasta, diformă şi obtuză, ne predispune la medicamentaţie antinevralgică nu pare să conteze prea mult în ochii celor pentru care odată la patru sau, după caz, cinci ani, fac tot posibilul să ne convingă democratic de puterea pe care o deţine poporul. La nivel teoretic,  aceasta sună bine, dar în realitate, România „s-a întors cu ani buni în urmă”. Pentru a gratina complet tortul fondant, să mai spunem că reprezentanţii F.M.I. se declară chiar mulţumiţi: „Avem aşteptări bune pentru că România va pune în practică angajamentele asumate.”

Se pare că fărâmiturile pe care le cerşim astăzi la masa bogaţilor sunt prea mari. Cu toate acestea, aproape jumătate dintre subiecţii unui recent studiu se declară mulţumiţi de viaţa lor. Înţelegem că, gradul de mulţumire al populaţiei nu are neapărat legătură cu situaţia financiară a ţării şi ajungem, cel puţin analizând acest sondaj să dăm dreptate în continuare dreptate „specialiştilor” care încearcă să ne liniştească apreciind că lucrurile încă pot fi redresate.

În plus, unii dintre aceşti specialişti caută să ne liniştească, mai ceva ca în vremea „epocii de aur”. „Economia românească este stabilă şi sănătoasă în acest moment şi este pregătită pentru investiţii profitabile solide, pe termen lung”. Declaraţia îi aparţine guvernatorului Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu. Dacă nu am cunoaşte despre ce „stabilitate” (impusă de U.E. şi F.M.I.) vorbim, nici nu am crede că distinsul guvernator prezintă situaţia economiei din România, dar ne grăbim să îi oferim o replică „sănătoasă”: „A vedea economia noastră stabilă şi sănătoasă, fie sunteţi un mincinos, fie reprezentaţi alte interese şi în ambele situaţii este destul de gravă poziţia dumneavoastră”!

Guvernatorul B.N.R. s-a încăpăţânat să adauge, epatând în declaraţii exagerat de optimiste ca şi în alte situaţii doar atunci când a fost cazul, că economia românească este pregătită pentru un nou ciclu de creştere economică sustenabilă. „În prezent, economia românească este stabilizată şi este pregătită pentru un nou ciclu de creştere sustenabilă. O creştere pe care o dorim pe termen mai îndelungat bazat pe factori care să nu ducă la apariţia dezechilibrelor din trecut, ci la diminuarea lor”, a subliniat guvernatorul BNR. Probabil există mari aşteptări că undeva o bombă cu ceas încă ticăie, uitată probabil de anul trecut, că dezamorsarea va fi imposibilă şi „pirotehnişti de serviciu” vor sări în aer cu tot cu bombă cât de curând.

Un comentariu la “„Stabilitatea economică” impusă

  1. Aninoiu Ion spune:

    Pana cand mai au de gand sa-si bata joc de noi !? Este trist si urat faptul ca puterea si bani sunt mai importanti decat interesele nationale si de grup ale patriei muma si anume Romania ! Este trist,dar asta este adevarul adevarat ! Interesul personal este mai presus decat interesul national . Asa-i politica din Romania !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s