97 de ani de la Bătălia de la Podul Jiului: Omagiu eroului comisar Ioan C. Popescu

Ziua de 14 octombrie a fost omagiată și în acest an de târgujieni cu onoruri militare, în memoria eroicei apărări a orașului în urmă cu 97 de ani, în timpul Bătăliei de la Podul Jiului. Puțini și-au amintit însă de comisarul Ioan C. Popilian, eroul de numele căruia se leagă această izbândă.

page  

Societatea de Științe Istorice din România – Filiala Gorj și membrii Cercului Cultul Eroilor „Ecaterina Teodoroiu” de la colegiul național cu același nume au omagiat pe data de 14 octombrie 2013 pe eroul gorjean comisar Ioan C. Popilian, cel care în urmă cu 97 de ani a organizat eroica apărare a orașului Târgu-Jiu, în timpul Bătăliei de la Podul Jiului.

Acțiunea s-a desfășurat în cadrul Zilelor Historia C.N.E.T., la eveniment luând parte elevi ai Colegiului Național „Ecaterina Teodoroiu” și membri ai Cercului Cultul Eroilor (Dana Brașoavă, Raluca Bărbuțu, Cristina Zgăbaia și Robert Cojocaru).

Luni, 14 octombrie, au fost depuse coroane și jerbe de flori la podul Jiului, dar și la mausoleul Ecaterinei Teodoroiu. Nu știm nici astăzi dacă eroina a luat parte la acele evenimente din toamna anului 1916. S-au prezentat onoruri militare, la manifestare fiind prezente oficialități dar și mulți târgujieni. Prea puțini și-au amintit însă de comisarul Ioan C. Popilian, eroul de numele căruia se leagă această izbândă, cel care a organizat și comandat apărarea orașului în urmă cu 97 de ani.

Și-au amintit însă de faptele sale de vitejie, elevii Colegiului Național „Ecaterina Teodoroiu”, membri ai Cercului Cultul Eroilor „Ecaterina Teodoroiu”, publicistul Alex. Gregora, cel care poartă omagiul cuvenit Eroului de la Podul Jiului și prof. Andrei Popete-Pătrașcu, din partea Societății de Științe istorice din România – Filiala Gorj.

 „Nici de această dată, la mormântul său, Eroul nu a avut parte de onorurile cuvenite din partea autorităților. Nicio floare, nicio lumină care să vegheze somnul celui care a scris una dintre cele mai glorioase și autentice pagini din istoria Târgu-Jiu: comisarul Ioan C. Popilian”, ne-a mărturisit Dana Brașoavă, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu” și coordonatoare a Cercului Cultul Eroilor din cadrul liceului.

Historia Magistra Vitae

Despre acțiunea de omagiere a comisarului Ioan C. Popilian, prof. Andrei Popete-Pătrașcu a declarat că „aceasta a făcut parte dintr-o serie de manifestări desfășurate în cadrul Colegiului Național „Ecaterina Teodoroiu” derulate sub egida Zilele Historia C.N.E.T., în parteneriat cu Societatea de Științe Istorice din România – Filiala Gorj și Cercul Cultul Eroilor „Ecaterina Teodoroiu”. Marți 8 octombrie 2013, în Sala de ședințe „prof. Ion Cojocaru” a C.N.E.T. tânărul istoric Dumitru-Valentin Pătrașcu a lansat cartea  „Familia Culcer. Pagini de istorie”, pe data de 9 octombrie a fost organizată o activitatea de comemorare a Holocaustului, cu referate și comunicări susținute de elevii liceului. Ziua de 11 octombrie a prilejuit desfășurarea unei ședințe a  Cercului Cultul Eroilor „Ecaterina Teodoroiu”, în care au fost stabilite activitățile ce vor fi desfășurate în lunile următoare. Alături de prof. dr. Gheorghe Nichifor, președinte al Filialei Gorj a Societății de Științe Istorice din România, dorim să ne responsabilizăm elevii în spiritul cunoașterii valorilor naționale, a trecutului și istoriei locale, dar și omagiul cuvenit eroilor.”

Minodora SUCEA

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s