În aceste zile Biblioteca Județeană „Christian Tell” din Târgu-Jiu găzduiește o inedită expoziție de fotografie semnată de profesorul Andrei Popete-Pătrașcu. Sub genericul „Cusături și motive populare din Gorj”, expoziția intitulată „Codul Punctului Cruce” propune iubitorilor de fotografie o incursiune pe tărâmul portului tradițional gorjenesc și semnificațiile unui vechi cod popular.
Sub egida Asociației Culturale „Semn” și a Centrului Europe Direct Gorj, Fotoclubul C.N.E.T. invită târgujienii să treacă în aceste zile pragul Bibliotecii Județene „Christian Tell” din Târgu-Jiu, pentru a vizita Expoziția de fotografie „Codul Punctului Cruce – cusături și motive populare din Gorj”, semnată de profesorul Andrei Popete-Pătrașcu, un pasionat al fotografiei și coordonator al fotoclubului de la Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu”.
Nu întâmplător autorul expoziției a ales această perioadă pentru a expune lucrările fotografice, data de 24 iunie 2013 inaugurând Ziua Internațională a Iei Românești. „Acest tip de cămaşă scurtă până la talie, constituie piesa principală a costumului popular românesc, termenul de ie fiind atribuit doar cămăşii femeieşti și se credea în trecut că îmbrăca întregul corp şi se purta dedesubtul hainelor pentru a apăra corpul de vrăji şi pericole. Tehnica decorării iei s-a transmis de la mamă la fiică, fapt care a conservat tradiţia şi gustul de la o generaţie la alta”, ne-a declarat prof. Andrei Popete-Pătrașcu.
Semnificațiile unui vechi cod popular
Andrei Popete-Pătrașcu: „În cadrul Fotoclubului C.N.E.T. am inițiat un proiect de valorificare a potențialului etnografic al județului Gorj, realizându-se de către membrii fotoclubului o serie de expoziții de fotografie despre troițele din zona de nord a județului și fântânile cu cumpănă din Gorj. În această săptămână propunem iubitorilor de fotografie o expoziție inedită despre cusăturile și motivele populare ce împodobesc iile gorjenești, aceasta și în contextul sărbătoririi Zilei Internaționale a Iei românești, în data de 24 iunie, de Sânziene. Propusă de curând ca brand de țară ia este, în fapt, o cămaşă tradiţională românească de sărbătoare, confecţionată din pânză albă, bumbac, in sau borangic şi împodobită cu mărgele şi broderii la mâneci şi la gât. Din dorința de a reda publicului târgujian o parte din frumusețea cusăturilor, modelelor și motivelor populare care filigranează iile din Gorj, am realizat o serie de fotografii grupate generic sub numele „Codul Punctului Cruce”. Am intitulat astfel această expoziție întrucât cusăturile de pe iile gorjenești sunt făcute în tehnica punctului cruce, de altfel unul dintre cele mai frumoase tipuri de cusături. Pentru că astăzi, semnificația motivelor populare, stilizate, geometrice sau inspirate de natură, a culorilor și modelelor ce împodobesc iile sunt tot mai puțin cunoscute, acestea constituie un veritabil cod accesibil doar celor inițiați în arta cusăturii populare”.
„Gorjeanul”