În perioada 18-22 februarie 2013, Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu-Jiu a găzduit o serie de manifestări cultural-artistice la care au luat parte elevi și dascăli ai prestigiosului liceu gorjean. De la expoziții de fotografie și colocvii literare, la prezentări de carte și vizite de documentare, acțiunile s-au desfășurat sub genericul „Săptămâna culturii la C.N.E.T.”
Acțiunile culturale organizate de Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu-Jiu au debutat luni, 18 februarie 2013, la Muzeul Județean „Alexandru Ștefulescu”, unde a avut loc vernisajul expoziției de fotografie „Alb Negru” a Fotoclubului C.N.E.T. Au fost prezenţi la manifestare, elevi şi profesori, oameni de cultură, precum şi alţi invitaţi, cu toţii împărtăşind pasiunea pentru arta fotografică. Elevele Andreea Denisa Vlădulescu, Cristina Zgăbaia, Luiza Feroiu, Ana-Florina Mazăre, Luiza Ghigeanu, Adelina Gigă, Cristina Alexandra Ilinca, Ivona Garoafă, Andreea Popescu, Celia Constantin, Andreea Dinu şi Cristina Valentina Pietroi, reuşesc să transmită prin intermediul fotografiilor expuse o lume în alb şi negru, dar plină de forme şi texturi, cu un subsidiar reflexiv. Expoziția este în continuare deschisă vizitatorilor, până pe data de 28 februarie.
Manifestările au continuat și în ziua următoare, la Institutul Cultural Român – Filiala Oltenia, acolo unde s-au desfășurat Colocviile de literatură ale revistei „Portal-Măiastra”. Editată de neobositul cărturar şi valoros documentarist gorjean Zenovie Cârlugea, profesor de limba și literatura română la Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu”, publicația se bucură de aprecieri unanime la nivel național. Au participat în cadrul colocviilor literare ale revistei, scriitori gorjeni, oameni de cultură, alături de profesori și elevi pasionați de literatură. Din partea C.N.E.T. au participat, alături de prof. Zenovie Cârlugea, prof. Marinela Pârvulescu, prof. Daniel Murărița și elevele Andreea Denisa Vlădulescu și Diana Bîzoc.
Omagiu Ecaterinei Teodoroiu și lui Constantin Brâncuși
Miercuri, 20 februarie 2013, elevii de la Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu-Jiu au primit vizita directorului Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi”, doamna Adina Andriţoiu, cea care le-a vorbit tinerilor, la aniversarea a 137 de ani de la nașterea marelui sculptor, despre Ansamblul Monumental „Calea Eroilor”. În cadrul acestei întâlnire au fost prezentate filme documentare și materiale informative elevilor din clasele a IX-a, a X-a și a XI-a, fiind avansată și propunerea unei colaborări directe pe perioada verii, pe bază de voluntariat, elevii urmând să ofere informații grupurilor de copii venite să viziteze Ansamblul Monumental „Calea Eroilor” de la Târgu-Jiu. Elevii de la Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu-Jiu și-au manifestat interesul față de acțiunea organizată de Centrul Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi”, organizând o expoziție de desene, intitulată „Omagiu marelui sculptor Constantin Brâncuși”, (coordonator: prof. Mihaela Vulpe) și expoziția de fotografie „Idealități transcedentale” (autoare: Andreea Denisa Vlădulescu, cls. a XI-a).
Ziua de joi, a prilejuit elevilor întâlnirea cu trecutul Gorjului, istoric și pitoresc, printr-o vizită de documentare la Muzeul Județean „Alexandru Ștefulescu”, pentru ca săptămâna să se încheie cu o acțiune de evocare a Ecaterinei Teodoroiu, „eroina de la Jiu”. După lansarea cărții „Ecaterina Teodoroiu”, de la mijlocul lunii ianuarie, la Biblioteca Județeană „Christian Tell”, distinsului profesor Ion Mocioi a onorat și invitația Colegiului Național „Ecaterina Teodoroiu” de a prezenta liceenilor de aici monografia dedicată eroinei. Lucrarea a văzut lumina tiparului la Editura Academica Brâncuși din Târgu-Jiu la începutul acestui an, în care se împlinesc 119 ani de la nașterea Ecaterinei Teodoroiu. Au luat cuvântul, alături de autor, în prezența unui public numeros format din elevi și cadre didactice ale Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu”, prof. dr. Gheorghe Nichifor, președintele Filialei Gorj a Societății de Științe Istorice din România și prof. dr. Zenovie Cârlugea, președintele Societății de Științe Filologice din România – Filiala Gorj.