137 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși

Miercuri, 20 februarie 2013, elevii de la Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu-Jiu au primit vizita directorului Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi”, doamna Adina Andriţoiu, cea care le-a vorbit tinerilor, la aniversarea a 137 de ani de la nașterea marelui sculptor, despre Ansamblul Monumental „Calea Eroilor”.

În cadrul acestei întâlnire au fost prezentate filme documentare și materiale informative elevilor din clasele a IX-a, a X-a și a XI-a, fiind avansată și propunerea unei colaborări directe pe perioada verii, pe bază de voluntariat, elevii urmând să ofere informații grupurilor de copii venite să viziteze Ansamblul Monumental „Calea Eroilor” de la Târgu-Jiu.

page

Începând din luna februarie, – a declarat doamna director Adina Andrițoiu –  Centrul Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi” derulează, în cadrul ofertei sale educaționale, o serie de acțiuni comune cu Inspectoratul Şcolar Județean Gorj, constând în susținerea de comunicări culturale despre viața și opera lui Constantin Brâncuși. Prelegerile vor avea loc în cadrul orelor de dirigenție, de cultură civică, de artă plastică sau a disciplinelor facultative, din şcolile şi liceele municipiul Târgu-Jiu și județului Gorj. Pe tot parcursul acestui program, elevii vor fi asistați de personalul CMCCB, la finele acestuia elevi având posibilitatea de a-și alege un parcurs profesional în domeniul turismului, marketingului și promovării.

 Elevii de la Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu-Jiu și-au manifestat interesul față de acțiunea organizată de Centrul Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi”, organizând o expoziție de desene, intitulată „Omagiu marelui sculptor Constantin Brâncuși”,  (coordonator: prof. Mihaela Vulpe) și expoziția de fotografie „Idealități transcedentale” (autoare: Andreea Denisa Vlădulescu, cls. a XI-a).

În perioada 19 februarie – 16 martie 2013, ca în fiecare an, – ne-a mărturisit prof. Mihaela Vulpe la sfârșitul acțiunii – orașul nostru își deschide porțile, printr-o serie de manifestări dedicate sculptorului Constantin Brancuși, născut în Hobița Gorjului și desăvârșit ca artist la Paris. Firesc și în cadrul Colegiului Național „Ecaterina Teodoroiu”, elevii au organizat o expoziție artistică intitulată „Omagiu marelui sculptor Constantin Brâncuși”, ce se încadrează în șirul manifestărilor omagiale anuale „Brâncușiana”. Lucrările expuse sunt variate, de la reproduceri de artă până la compoziții abstracte, de factură stilistică variată și genuri artistice diferite, folosindu-se tehnici diferite de lucru, de la desen în creion la pictură. Lucrările degajă bucurie, ne îndeamnă să gândim pozitiv și să ne amintim că memoria marelui artist a fost, este şi va fi mereu vie, în rândul elevilor.

La rândul ei, eleva Andreea Denisa Vlădulescu, autoare a expoziției de fotografie „Idealități transcedentale” ne-a declarat că prin lucrările sale a încercat să surprindă filosofia transcedentală a operei brâncușiene de la Târgu-Jiu: „Pentru mine, Constantin Brâncuşi nu este doar sculptorul… În urmă cu ceva timp am văzut o parte din fotografiile operelor sale, realizate chiar de artist. Am aflat apoi cum lui Brâncuşi îi plăcea să îşi fotografieze singur sculpturile şi cred că nimeni nu a reuşit vreodată să le transpună din spaţiul tridimensional în planul fotografiei, mai bine decât acesta. Impresionată fiind de fotografiile sale, am luat aparatul de fotografiat şi am mers în parc. Sculpturile sale de piatră emanau o căldură stranie. Am început să fotografiez… un cadru, două, trei… Simţeam că nu mă pot opri. Erau sculpturile sale forme ale timpului, ale unei tăceri de piatră, ale unui gând metalic, emanând energie transcedentală. 

Un comentariu la “137 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși

  1. Hillary B spune:

    Thanks foor sharing

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s