Despre… Şoimii Patriei

Şoimii Patriei a fost o organizaţie comunistă din România a copiilor preşcolari şi şcolari, în vârstă de 4-7 ani, înfiinţată în anul 1976, în vederea cuprinderii, de la vârstă frageda, a copiilor în procesul educaţiei comuniste. Avea menirea de a contribui la „educarea moral-civică a copiilor, în spiritul umanismului, al dragostei şi respectului faţă de patrie şi popor, faţă de Partidul Comunist Român”. Organizaţia îşi desfăşura întreaga activitate sub conducerea P.C.R., iar sarcina de îndrumare a activităţii ei revenea Organizaţiei Pionierilor. A fost singura organizație de acest tip din ţările blocului socialist.

Grupele de Şoimi ai Patriei erau constituite astfel: în grădiniţe – structura grupelor mijlocii şi mari (cuprindea copii de 4 şi 5 ani); în clasele I ale şcolii primare (erau cuprinşi copii de 6-7 ani); pe cartiere, strazi şi sate, (cuprindeau copii între 4 şi 7 ani care nu erau înscrişi la grădiniţe sau în clasa I). În anul scolar 1985-1986, efectivul Organizaţiei Şoimii Patriei era de aproximativ 1,1 milioane de membri, organizaţi în circa 46.000 de grupe.

Andrei Popete-Pătraşcu (Şoim al Patriei) la vârsta de 4 ani

Publicitate

Un comentariu la “Despre… Şoimii Patriei

  1. interesant, chiar azi am scris un articol, pentru un simpozion, despre patriotism… şi am adus aminte şi de şoimii patriei…:D

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s