GORJEANUL: Ziua internaţională pentru conservarea monumentelor istorice – Ansamblul Cornea Brăiloiu din Vădeni-Gorj

Considerând că Ziua Internaţională pentru Conservarea Monumentelor (18 aprilie) oferă şansa apropierii elevilor de un domeniu sensibil, a cărui vulnerabilitate reclamă măsuri imperative pentru protecţia şi conservarea sa, Societatea de Ştiinţe Istorice din România – Filiala Gorj, condusă de prof. dr. Gheorghe Nichifor, a organizat pe data de 18 aprilie 2012, o vizită de documentare, cu un grup de elevi de la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu” şi Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu” din Târgu-Jiu, la  ansamblul arhitectural-istoric Cornea Brăiloiu din Vădeni, compus din casa boierească şi biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, ambele obiective fiind incluse pe lista monumentelor istorice din România.

 

Alături de elevii celor două licee târgujiene au fost prof. Andrei Popete-Pătraşcu din partea Filialei Gorj a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România, preotul Doru Drăghici, prof. Ana-Daria Ionescu-Haidău de la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu”, doamna Lavinia Ciobanu şi distinsul scriitor Grigore Haidău.

În cadrul acţiunii desfăşurate cu ocazia Zilei Internaţionale pentru conservarea monumentelor istorice, Andreea Denisa Vlădulescu de la C.N.E.T. a prezentat Expoziţia de fotografie „Rugăciuni în lemn – troiţe din zona de nord a Gorjului”, iar Lucian Voica a interpretat la nai câteva piese muzicale.În cadrul manifestării de mâine, puteţi viziona şi expoziţia de fotografie intitulată RUGĂCIUNI ÎN LEMN – TROIŢE DIN ZONA DE NORD A GORJULUI, realizată de Andreea Denisa Vlădulescu, iar Lucian Voica va interpreta la nai câteva piese muzicale.

Cele două edificii vizitate de elevi au fost ctitorite de banul Olteniei, Cornea Brăiloiu, la sfârşitul secolului al XVII-lea, biserica „Adormirea Maicii Domnului” fiind cea mai veche construcţie religioasă a Târgu-Jiului, dar şi cea mai veche „biserică de zid” din judeţul Gorj (fondată în anul 1694, conform surselor istorice). „Prevăzută iniţial cu drugi puternici de lemn, aşezaţi în zid, care închideau porţile, precum şi cu o tainiţă situată sub clopotniţă, biserica a fost concepută mai degrabă ca o fortăreaţă – pentru refugiu în caz de primejdie – arătând ingeniozitatea constructorilor în a crea populaţiei mijloace de a se feri din calea primejdiei turceşti, dar nu numai. Construcţia, în stilul tradiţiei bizantine, impresionează prin masivitate, înfăţişare severă, precum şi prin bogăţia picturii în frescă din interior. Situată în apropierea casei lui Cornea Brăiloiu, ridicată şi aceasta la începutul secolului al XVIII-lea, Biserica de zid cu patronajul Adormirea Maicei Domnului, aşa cum apare denumită în actul de donaţie emis în anul 1902 de către Maria Pleniceanu, cu acordul soţului, Dumitru Pleniceanu (ultimii proprietari ai sfântului lăcaş de cult), este declarată monument istoric. În prezent biserica este inclusă pe lista monumentelor istorice (cod GJ-II-m-A-09185.02), reprezentând o construcţie extrem de interesantă din punctul de vedere al istoriei arhitecturii şi artei eclesiastice româneşti”, ne-a declarat profesorul Andrei Popete-Pătraşcu, cel care în urmă cu cinci ani a realizat şi prima monografie a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” (209 pagini, cu o „Binecuvântare” semnată de Î.P.S. Teofan). Până la acea dată, monumentul a fost menţionat tangenţial în lucrări cu caracter istoriografic, de istoria artei sau în rapoartele de inventariere ale Mitropoliei Olteniei, prima descriere mai amplă a acestei biserici realizând-o cunoscutul istoric al Gorjului, Alexandru Ştefulescu, într-o micromonografie de 32 de pagini, cu două planşe, apărută la Târgu-Jiu în 1896.

 

Trei veacuri de istorie

 

Gazda acţiunii desfăşurate sub egida Filialei Gorj a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România, preotul paroh Doru Drăghici, ne-a vorbit despre însemnătatea şi martiriul acestei biserici de-a lungul celor trei veacuri de existenţă: „Este important ca elevii să cunoască aceste mărturii ale istoriei, mai cu seamă faptul că Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Parohia Vădeni, este cea mai veche biserică de zid din Gorj. Încă din prima jumătate a secolului al XVIII-lea, aceasta a fost jefuită şi supusă atacurilor turcilor, în urma campaniilor militare întreprinse împotriva austriecilor. Era perioada în care martiriul bisericii „Adormirea Maicii Domnului” amintea de patimile Mântuitorului Isus Hristos: pictura murală scrijelită, sfinţii cu mâinile tăiate, cu ochii scoşi, tencuiala sfărâmată sub pictură. În timpul Primului Război Mondial, biserica a suferit din nou, fiind bombardată în luna noiembrie a anului 1916 de către germani. Unul dintre obuzele trase asupra bisericii a lovit clopotniţa, spărgând clopotul şi distrugând cupola pronaosului. În ciuda tuturor acestor vitregii, biserica a continuat să dăinuiască pe mai departe, prin grija deosebită manifestată de slujitorii lăcaşului şi enoriaşi”.

Elevii prezenţi la acţiune s-au arătat impresionaţi de arhitectura bisericii, îndeosebi de camera secretă situată între pronaos şi camera clopotului. O scară ascunsă în zidul dinspre miazănoapte pune în comunicaţie pronaosul cu această ascunzătoare. Utilă în vremurile de restrişte ale secolelor XVIII-XIX, camera secretă constituie unul din elementele de originalitate în compoziţia arhitectonică a masivei biserici, probând ingeniozitatea marelui Ban Cornea Brăiloiu, care a comandat această ascunzătoare.

 

Elevii târgujieni despre importanţa conservării monumentelor istorice

 

Elevă în clasa a XI-a, la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu-Jiu, Cezara Benegui, care este şi membră a Cercului Cultul Eroilor „Ecaterina Teodoroiu”, ne-a declarat după vizita de documentare de la Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, următoarele: „Pentru unii tineri ziua de 18 aprilie este o zi ca oricare alta, puţini fiind cei care ştiu că este „Ziua internaţională pentru conservarea monumentelor istorice”, care este marcată an de an începând cu 1983. Cu această ocazie am vizitat Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Vădeni, aflată la doar câţiva kilometri de Târgu-Jiu, ctitorită de marele ban al Olteniei Cornea Brăiloiu, astăzi inclusă pe lista monumentelor istorice. Ceea ce m-a impresionat a fost arhitectura bisericii, ea fiind ridicată din cărămidă şi zidită în stilul tradiţiei bizantine, dar şi bogăţia picturii în frescă, fiind o pictură în care culoarea este încorporată chimic şi poate fi astfel conservată un timp nelimitat. Astfel textura picturală este deosebit de complexă cu numeroase scene liturgice, figuri şi fizionomii de îngeri şi sfinţi, iar în pronaos sunt pictaţi ctitorii bisericii. De asemenea, m-a impresionat şi încăperea secretă, aflată sub clopotniţă, aceasta fiind un loc de refugiu în timpul atacurilor otomane şi bombardamentelor germane din vremea Primului Război Mondial. Consider că Biserica „Adormirea Maicii Domnului” ar trebui vizitată de cât mai multe persoane, iar noi ar trebui să protejăm şi să valorificăm monumentele istorice, deoarece în România nu li se acordă o prea mare importanţă chiar dacă punerea lor în valoare ar aduce un bine cultural întregii ţări.

Cristina Duroi şi Alexandru Gerea, elevi la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu”, şi-au exprimat la rândul lor admiraţia faţă de acest monument istoric şi ecleziastic, declarând că „via impresie creată de vizitarea celei mai vechi biserici de zid din Gorj este una aparte. Arhitectura, pictura murală şi întreaga atmosferă din interiorul bisericii fac din acest obiectiv istoric şi religios un loc distinct, de aleasă trăire”. 

Despre Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Vădeni, dar şi despre importanţa conservării monumentelor istorice, ne-a vorbit şi Roxana Crăciun, de la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu”, redactor şef adjunct al Revistei „HISTORIA C.N.E.T.”, care a declarat că: „Deși locuiesc în județul Gorj de când mă știu, abia în clasa a noua am aflat de Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Vădeni și de faptul că este una din cele mai vechi biserici din județ, fiind construită acum trei secole. Mă bucur că am vizitat astăzi biserica împreună cu o parte din colegii mei de la Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu” și am aflat foarte multe detalii ale istoriei acestei bijuterii arhitecturale, care se află în județul nostru, deși nu foarte multă lume știe de ea și cu atât mai puțini îi cunosc adevărata valoare. Această biserică nu a fost un simplu locaș de cult ci și o fortăreață în caz de nevoie, în care se puteau adăposti familia boierului pe moșia căruia se afla și nu numai, în vremuri de restriște, camera secretă aflată la nivelul superior al acesteia întărind această idee. Sper ca în viitor astfel de monumente să nu mai rămână sub praful uitării și să începem să descoperim frumusețea chiar sub nasul nostru, fără să ne mai uităm, cu jind, spre alte țări.

În încheierea vizitei de documentare, din partea Societăţii de Ştiinţe Istorice din România – Filiala Gorj, domnul profesor Andrei Popete-Pătraşcu a ţinut să mulţumească preotului Doru Drăghici, un iubitor al trecutului şi istoriei  Gorjului, pentru efortul depus în susţinerea şi promovarea importanţei conservării monumentelor istorice.

MINODORA SUCEA

Un comentariu la “GORJEANUL: Ziua internaţională pentru conservarea monumentelor istorice – Ansamblul Cornea Brăiloiu din Vădeni-Gorj

  1. ion spune:

    Mult succes si la mai mare!!!Sper ca in timp sa constientizeze romanii importanta conservari monumentelor istorice.Sper ca in timp sa invatam cu toti sa apreciem mai mult astfel de lucruri de o importanta majora pentru dezvoltarea culturala,spirituala si istorica a tuturor romanilor de pretutindeni.Pentru a ne dezvolta si armoniza cu aceste lucruri, trebuie sa invatam sa le aprofundam cu mai multa atentie si simt de observatie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s