Economia românească se poate redresa

Analiza economică a României ultimelor trei luni arată că industria a avut o creştere viabilă în timpul crizei şi aceasta va rămâne unul dintre principalele motoare de creştere ale PIB-ului, datorită calificării forţei de muncă şi costurilor reduse cu producţia. Vorbim desigur de PIB, nicidecum de relansarea industriei ca motor economic principal. Evident, este nevoie de investiţii, dar acestea întârzie să apară. Spunem că întârzie pentru a sublinia că nu ne-am pierdut în totalitate speranţa că va exista o redresare economică, în discuţie intervenind şi amplasarea strategică a ţării noastre.
Practic, industria, aşa gârbovită cum pare, şi-a majorat contribuţia la formarea PIB-ului în ultimii doi ani prin intermediul exporturilor şi rămâne motorul care susţine economia, potrivit analiştilor. Aceasta, desigur, la nivel teoretic.
Nu putem ignora faptul că în anii premergători crizei, creşterea economică s-a bazat preponderent pe consumul realizat pe datorie, iar ponderea serviciilor şi construcţiilor în PIB a urcat. Însă, aceste sectoare au fost cele mai lovite de recesiune. Astăzi avem nevoie de o reluare a creşterii economice pe baze sănătoase, care să nu mai creeze dezechilibre externe. România nu are însă prea multe surse financiare la dispoziţie pentru a finanţa o creştere economică sustenabilă, exceptând fondurile europene, unde evoluţia în ultimii doi ani a fost dezamăgitoare, iar Cabinetul Ungureanu nu pare capabil să absoarbă noile fondurile.
Dacă ar fi să analizăm evoluţia economiei româneşti, în raport cu media Uniunii Europene, industria rămâne, în continuare, singurul sector care a prezentat o creştere, fiind nişa prin care România a beneficiat de efectele revenirii mai rapide a cererii externe.
În anii următori există perspective de creştere a sectorului construcţiilor pe seama lucrărilor de infrastructură demarate de autorităţi şi în cazul dezvoltării de parteneriate public-private, consideră aceiaşi specialişti. În ceea ce priveşte comerţul şi serviciile financiare-imobiliare, acestea vor înregistra creşteri modeste pe termen mediu, deoarece consumul privat va rămâne afectat de criza financiară, în condiţiile în care ritmul de creştere al veniturilor va fi lent.
În conjunctura economică globală, se observă o creştere puternică a cererii pentru produse alimentare, având în vedere de această dată potenţialul agricol ridicat al ţării noastre, precum şi reorientarea investiţiilor către sectorul agricol.
Sigur că pentru toate acestea e  nevoie de specialişti în Executiv, nu doar în analize, iar noii miniştri nu par a depăşi cu mult competenţele predecesorilor.

Un comentariu la “Economia românească se poate redresa

  1. vorbeacide spune:

    E bine ca ramanem cu aceasta speranta,dar tare ma tem ca o sa ramanem doar cu ea.Cu o floare nu se face primavara.Viitoarele cresteri sunt pur teoretice,lucrul acesta nu ne ajuta de loc.Avem nevoie sa le vedem puse in aplicare,si avem nevoie de acest fapt ca de aer!!!Sper ca intr-o zi cu soare sa le si vedem la lumina,si mai ales sper sa le simtim.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s