OPINII…

DE CE NU CRED ÎN 1 DECEMBRIE

ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI ?!

Am reluat o postare mai veche, întrebând ce însemnătate şi ce mesaj mai are astăzi Marea Unire? Să fie ea marea sărbătoare naţională? Sunt întrebări grele la care unii istorici evită să răspundă, dar nu pentru că nu ar putea oferi informaţii preţioase, ci pentru că astăzi, la 93 de ani de la Marea Unire, ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI a suferit grave mutaţii, de la aniversările cu parade militare (10 Mai), sau spectacole omagiale (23 August), la discursuri „patriotarde” lângă ceaunele pline cu fasole şi ciolan. Dar să nu scoatem din context nici 24 ianuarie 1859, atunci când se năşteau Principatele Române Unite.

Ce însemnătate are 1 decembrie? Am învăţat la orele de istorie, în cazul că nu s-a chiulit, la fel ca în Parlamentul României astăzi, că la acea dată, la Alba-Iulia, în amintirea lui Mihai Viteazul, se unea cu Regatul României şi Transilvania, ultima provincie locuită de români, după Basarabia (28 martie 1918) şi Bucovina (28 noiembrie 1918).

Astăzi, trupul României „sângerează” după Basarabia. Nici judeţele Cadrilaterului nu ne mai aparţin. Mai este atunci 1 DECEMBRIE sărbătoarea naţională a tuturor românilor?

Personal, îmi exprim opinia că 10 MAI ar fi ziua cu adevărat potrivită pentru aniversarea Zilei Naţionale a României, căci vorbim de Independenţa naţională, de o sărbatoare națională celebrată încă din 1869 şi nu de modificările teritoriale ce au survenit de-a lungul unei istorii de prea multe ori tratată subiectiv.

Aştept opiniile şi impresiile voastre!

5 comentarii la “OPINII…

 1. MADUTHZA-BIUTHZA spune:

  COOL AVETI DREPTATE DOMN PROFESOR

 2. MADUTHZA-BIUTHZA spune:

  MISTO ARTICOL

 3. Bildea Tiberiu Alexandru spune:

  aveti dreptate. Probabil in curand se va uita complet istoria Romaniei, deoarece tinerii nu mai sunt interesati de istorie, ceea ce este un mare pacat pentru ca istoria este cea mai frumoasa si mai captivanta stiinta.

 4. Preda Adrian spune:

  1 decembrie ar putea o fi de sarbatoare pentru Ardeal,deoarece unirea nu mai reprezinta mare lucru in afara de Transilvania si o parte din Bucovina.Mai potrivita ar fi data care marcheaza independenta,ca la americani.

 5. Preda Adrian spune:

  Pardon,am vrut sa scriu „o zi de sarbatoare pentru Ardeal”.Imi cer scuze pentru greseala.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s