În curând

Viaţa cotidiană este, după aprecierea specialiştilor, partea cea mai importantă a existenţei umane. Cercetarea sa poate oferi o imagine mai exactă a societăţii dintr-un anume spaţiu geografic, a gradului ei de cultură şi civilizaţie. Despre viaţa cotidiană a gorjenilor din anii celui de-al doilea război mondial, din preajma şi după terminarea sa, nu s-a scris aproape deloc. Din aceste motive, autorii acestei cărţi se văd obligaţi să recurgă la surse, la documentele şi presa vremii, oferind lucrării un caracter crescut de veridicitate.

Cititorul mai puţin obişnuit cu asemenea abordări va avea surpriza să constate singur câte lucruri noi se pot desprinde din secvenţele şi informaţiile preluate de autori din arhive sau din presa timpului. Intenţia noastră a fost de la început de a nu cădea în tentaţia descriptivismului, ci de a face o radiografie a societăţii gorjene, cu bune şi rele pentru un interval istoric extrem de controversat şi nu la îndemâna oricui. În acelaşi timp am dorit să nu pornim la drum cu idei preconcepute, cum că în perioada respectivă au fost numai dificultăţi, că viaţa nu şi-a urmat cursul firesc.

Tratarea este cronologică, textele oferind libertatea celor care parcurg lucrarea de a alege şi interpreta tematic, de a putea emite judecăţi de valoare proprii, despre ceea ce se întâmpla în judeţul nostru din punct de vedere economic, social, politic şi cultural. Mai mult decât atât, oferim fragmente din arii tematice mai puţin obişnuite: moravuri, sport, artă, justiţie, educaţie etc.

În perioada avută în vedere, 1938-1947, viaţa cotidiană din judeţul Gorj a fost marcată puternic de evenimentele care au avut loc în plan naţional: pierderea alegerilor de către partidele democratice şi instaurarea dictaturii, sfârtecarea teritoriului în 1940, preluarea puterii de către legionari şi militari, participarea României la război în cele două faze ale sale (campania din Răsărit şi cea din Apus), preluarea treptată a puterii de către comunişti.

Lucrarea de faţă, rodul unei munci colective, intenţionează să prezinte într-o lumină nouă oameni şi crâmpeie de fapte din Gorjul unei perioade zbuciumate din istoria neamului românesc. Subsumată conceptului „Altfel despre istorie”, promovat consecvent de noi în ultimii ani, ea se adresează celor mai diverse categorii de cititori, de la publicul larg până la specialiştii care o pot utiliza cu succes în propriile lor cercetări. Suntem conştienţi atât de avantajele pe care le oferă, dar şi de limitele sale, motiv pentru care avem intenţia şi dorinţa de a o dezvolta. Avem în vedere şi alte etape istorice precum şi extinderea problematicii abordate.

 AUTORII

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s