30 de motive

            Suntem o țară cu adevărat bogată. Avem 22.000 de monumente istorice (subliniem, doar „istorice”) răspândite pe teritoriul României, dar încă nu am învățat să nutrim respectul care se cuvine față de aceste „mărturii ale evoluției noastre istorice”.

            De fapt, despre ce evoluție este vorba atâta timp cât aceste monumente sunt vandalizate și supuse neglijenței şi nepăsării? Evoluția de care aminteam este una de suprafață, pentru că noi, în realitate, suntem incapabili să apreciem și, mai rău, să menținem ceea ce alții au realizat înaintea noastră. Dacă ar exista mai mult respect, soarta monumentelor din cadrul patrimoniului național nu ar mai fi una tristă, dacă nu chiar dramatică.

            Până la urmă înțelegem și Ministerul Culturii și Cultelor când se plânge că banii sunt puțini, iar monumentele multe, dar nu înțelegem de ce stagnează cu acele proiecte a căror finalizare este posibilă. Aceasta este o chestiune impardonabilă și dacă celelalte „neglijenţe” pot fi trecute cu vederea, neprofesionalismul funcționarilor de la Cultură lasă mult de dorit.

            Dacă ar fi să privim problema la rece, fără să mai criticăm direct pe unii sau pe alții, putem constata că sunt identificabile aproape 30 de cauze care amenință într-un fel sau altul monumentele istorice. În ordine aleatorie iată doar o parte dintre acestea: nepăsarea, neștiința, lipsa de educație, absența voinței politice, presiunea economică și speculativă, lipsa simțului civic, lacunele legislative, vandalismul, proasta întreținere, lipsa cadastrului monumentelor istorice, cutremurele și alte calamități naturale, neglijența, lipsa specialiștilor ș.a.m.d.

            Suntem așadar în fața unor cauze cât se poate de serioase în ceea ce privește siguranța monumentelor istorice, iar vina cade pe umerii fiecărui segment din populația României. Fiecare cauză este una importantă pentru degradarea continuă a patrimoniului naţional, istoric şi cultural.

            Cele treizeci de motive, luate cu aproximație, sunt dacă vreți și defectele întregii societăți românești. Au fost atinse, după părerea mea, toate acele domenii în care românii mai au de învățat. România nu poate continua drumul pe care și l-a ales decât dacă își va asuma, conștientiza și încerca să depășescă toate acele insuficiențe pe care acum le confirmă. Niciodata nu este însă prea târziu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s