S-a vorbit în presa locală (în general fără măcar o sumară verificare a surselor de documentare) despre manifestările artistice preistorice din judeţul Gorj: desenele rupestre. Subliniem şi faptul că pe foarte multe site-uri care promovează turismul din Gorj, desenele rupestre de la Runcu, de pildă, de pe Cheile râului Sohodol, constituie veritabile atracţii, pentru curioşi. Dezamăgire cruntă însă! Desenele rupestre de aici nu există, sau pentru a fi mai precişi… nu mai există!
Între anii 1925-1930, academicianul C.S. Nicolăescu-Plopşor, nimeni altul decât nepotul deputatului gorjean Dincă Schileru, descoperea câteva picturi rupestre, a căror publicare avea să facă obiectul unor dezbateri aprinse.
La nord de satul Runcu, în locul zis „Lunca cu Pruni”, din Cheile Sohodolului, în dreptul Peşterii Popii, pe malul stâng al râului Sohodol, C.S. Nicolăescu-Plopsor a descoperit o serie de gravuri rupestre „executate cu priboaie de bronz sau fier”. Descoperirile au fost ulterior publicate în „Arhivele Olteniei” şi reprezintă „imagini antropomorfe şi zoomorfe, desene geometrice şi simboluri solare”. În locul numit „La Bulbuc” au fost deasemenea descoperite desene „pe suprafaţa netezită a unei stânci”, realizate „cu ajutorul unui instrument ascuţit”.
După ce a copiat desenele şi gravurile, reputatul arheolog le-a trimis abatelui Henri Breuil. Pe vremea aceea, francezul era autoritatea necontestată a arheologiei paleoliticului şi a artei rupestre primitive. În 1924, de pildă, acesta se afla în Ardeal, unde săpa în mai multe peşteri, împreună cu profesorul Marton Roska.
Răspunsul abatelui a aprins speranţele ca reprezentările artistice de la Runcu, de pe Cheile Sohodolului, sunt autentice. El le-a comparat cu picturile şi gravurile din Spania şi Scandinavia, de vârstă neo-eneolitică.
Acum intervine însă aura de mister. În afară de C.S. Nicolăescu-Plopşor, nu a mai văzut nimeni picturile şi gravurile rupestre de pe Cheile Sohodolului. Practic nu există nicio dovadă a existenţei lor, în afara mărturiilor şi reproducerilor lui C.S. Nicolăescu-Plopşor. În repetate rânduri chiar, în ultimii ani, specialiştii români au căutat desenele rupestre indicate de acesta, fără a le da însă de urmă.
Dacă acestea au existat cu adevărat, nu vom cunoaşte probabil niciodată. Este dacă vreţi, un mister cum au dispărut desenele, sau dacă ele au existat vreodată.
Voi întreprinde şi eu în aceste zile o vizită pe Cheile Sohodolului, fără a nutri speranţa că voi fi descoperitorul desenelor rupestre dispărute, dar cine ştie…
Dragă Andrei,
O cercetare atentă a acestor desene rupestre a făcut recent dl.GRIGORE SMEU, un fiul al zonei,care a publicat și o carte cu acestea și comentariul aferent.
Dacă urmărești colectia revistei PORTAL-MĂIASTRA (caută în Dosarul bibliografic postat), vei găsi un material amplu semnat de Gr. Smeu, ba chiar imaginile făcute împreună cu fiul său acum trei ani în Valea Sohodolului.
Mulţumiri călduroase domnului profesor Zenovie Cârlugea pentru atenţia acordată acestei postări şi recomandarea domniei sale. Din păcate nu am reuşit să intru în posesia articolului recomandat, acesta fiind probabil publicat în Nr. 3, Anul V, al revistei PORTAL-MĂIASTRA. Sursele pe care eu le-am consultat până în prezent, nu indicau că ar mai exista desenele rupestre semnalate de C.S. Nicolăescu-Plopşor, ba chiar îmbrăcau într-o aură de mister existenţa lor. Voi încerca să intru în posesia articolului sau chiar să iau legătura cu domnul Gr. Smeu, întrucât doresc foarte mult să văd aceste desene rupestre. Este puţin trist că nu se reuşeşte punerea lor în valoare, dacă întradevăr au fost în sfârşit identificate.
Încă odată sincere mulţumiri şi felicitări pentru înalta ţinută ştiinţifică a revistei pe care o conduceţi, singura publicaţie din Gorj de talia naţională, cu reale aprecieri şi din străinătate.
Felicitări domnilor Andrei Popete şi Zenovie Cârlugea pentru preocupările domniilor lor. Adevărate exemple pentru mulţi alţii. Aş vrea să văd şi eu desenele rupestre.
Foarte interesant subiectul despre desenele rupestre. Mi-ar plăcea să le vad și eu pe cele de pe Sohodol.
avem asa ceva în Gorj? are dreptate Andrei. eu recunosc, abia acum am aflat. de ce nu le pune nimeni in valoare? am mai citit cate ceva despre desenele rupestre. cele de la Altamira.cum arata astea de la noi?
este putin trist ca nu se reuseste punerea lor in vloare, spuneti dumneavoastra, domnule profesor. Eu indraznesc sa fiu putin mai obiectiva si sa afirm ca este de-a dreptul revoltator acest fapt. Este normal sa nu se stie de existenta acestora si a multor alte monumente, de altfel, intrucat nu se mai apreciaza asta, Conducerea nu mai are interesul de a promova ceea ce realmente conteaza, Dumnezeu stie ce are importanta pentru ei, caci noi ( si poate chiar nici ei ) in mod cert nu. Dar asta este Romania in care traim si nu prea avem alternative decat sa ne conformam. Si sa asteptam ca poate FRUNZA va remedia situatia actuala.
[…] https://andreipopete.wordpress.com/2011/07/01/misterul-desenelor-rupestre-disparute-de-pe-cheile-soho… […]