8 iunie 2011: 90 de ani de la înhumarea osemintelor Ecaterinei Teodoroiu la Târgu-Jiu

Miercuri, 8 iunie 2011, membrii Cercului Cultul Eroilor „Ecaterina Teodoroiu”, vor omagia la Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu, 90 de ani de la înhumarea osemintelor eroinei, la Târgu-Jiu, în data de 8 iunie 1921.

 „S-a ridicat din rândul ţărănimii, dintr-o familie numeroasă, părinţii muncind din greu pe moşia boierului Pleniceanu, la Vădeni. De mică, Ecaterina, sau Cătălina, aşa cum i se spunea, a avut o dorinţă nestăvilită, aceea de a învăţa carte. După ce a urmat primele două clase în satul natal şi apoi gimnaziul la Târgu-Jiu, Ecaterina a continuat studiile la Bucureşti. Când România a intrat în război, Ecaterina s-a reîntors la Târgu-Jiu, acordând îngrijiri răniţilor printre care şi fratelui său, Nicolae. După moartea acestuia a participat activ pe front la lupte. „Purta căciulă de miel negru, palton negru şi avea o armă în mână” – aşa era creionat la acea vreme portretul său. Rănită pe front şi-a reluat însă locul în luptă şi a fost avansată la gradul de sublocotenent. La 22 august 1917 în timp ce îşi îmbărbăta plutonul cu vorbele „Înainte băieţi, înainte!”, a fost lovită mortal de două gloanţe.”

Astăzi, la 90 de ani de la ceremonialul religios şi militar, din data de 8 iunie 1921, elevii Colegiului Naţional „Ecaterina Teodoroiu”, vor evoca personalitatea celei care şi-a înscris numele în paginile de aur ale istorie neamului, îmbrăcând mai întâi costumul alb de infirmieră pentru răniţi, apoi costumul de soldat, hotărâtă să apere cu arma în mână pământul ţării.

Începând cu orele 14.00, la sediul Colegiului Naţional „Ecaterina Teodoroiu”, membrii Cercului Cultul Eroilor, vor viziona filmul documentar: „Ecaterina Teodoroiu – eroina românilor”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s