Ecourile Simpozionului Judeţean: 190 de ani de la Revoluţia condusă de Tudor Vladimirescu

Școala Generală Ceauru a găzduit în ziua de 21 ianuarie un amplu simpozion dedicat celor 190 de ani trecuți de la începutul Revoluției de la 1821. Acțiunea a fost organizată în parteneriat cu Societatea de Științe Istorice din România – Filiala Gorj (preşedinte prof. dr. Gheorghe Nichifor), Asociaţia Autorilor de Carte Documentară din Gorj, Inspectoratul Școlar Județean Gorj, Serviciul Județean Gorj al Arhivelor Naționale, Muzeul Județean Gorj, Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu” şi Colegiul Tehnic „General Gheorghe Magheru”.

În prezenţa unui numeros public, peste 100 de elevi şi cadre didactice ale Şcolii Generale Ceauru, reprezentanţii Serviciul Județean Gorj al Arhivelor Naționale, cercetătorii Dan Cismaşu şi Ion Hobeanu, ai Muzeului Județean Gorj, prof. Valentin Pătraşcu, precum şi ai Societăţii de Ştiinţe Istorice din România, au prezentat personalitatea politică a lui Tudor Vladimirescu, evocând momente semnificative ale activităţii revoluţionare a pandurului gorjean.

Organizarea acestui simpozion, având ca grup ţintă cadrele didactice şi elevii din învăţământul preuniversitar, dar şi cadre didactice universitare, a oferit prilejul unor dezbateri, schimburi de păreri, împărtăşirea unor experienţe cu privire la activitatea şi experienţa proprie, care să permită cunoaşterea unei personalităţi de talia lui Tudor Vladimirescu şi a realizărilor sale politice.

Lucrările Simpozionului judeţean

Programul activităților desfăşurate în cadrul Simpozionul Judeţean „190 de ani de la Revoluţia condusă de Tudor Vladimirescu” a fost unul complex, constituind un bun prilej pentru diseminarea şi promovarea rezultatelor cadrelor didactice, menţinerea contactului între specialişti  şi specialităţi, stimularea creativităţii, inovarea şi cercetarea elevilor şi profesorilor, promovarea modelelor de bune practici şi valorizarea muncii de echipă interdisciplinară, aşa cum avea să ne relateze coordonatorul simpozionului, prof. Cornel Şomâcu.

Manifestarea a debutat cu o Sesiune de referate și comunicări susţinute de eleviii și cadrelor didactice ale Şcolii Generale Ceauru. Au fost prezente 26 de comunicări ale elevilor de clasele a VII-a și a VIII-a, şi 31 de comunicări ale cadrelor didactice.

Masa rotundă dedicată evenimentului a adunat cercetători, profesori şi iubitori ai muzei Clio, reprezentanți ai Serviciului Județean Gorj al Arhivelor Naționale, Muzeului Județean „Alexandru Ștefulescu”, Școlii Generale Ceauru, Societății de Științe Istorice din România – Filiala Gorj și Asociației Autorilor de Carte Documentară din Gorj, care în prezenţa publicului au dezbătut evenimentele de la începutul anului 1821 şi implicaţiile acestora.

 Tudor Vladimirescu şi spiritul pandur

Participanţii la manifestare au subliniat caracterul politic al mişcării revoluţionare condusă de Tudor Vladimirescu, după lansarea proclamaţiei de la mănăstirea Tismana (intrată în conştiinţa publică drept cea de la Padeş), „cu o retorică destinată să înflăcăreze populaţia stoarsă de o fiscalitate nemiloasă”, acesta îndreptându-se spre Bucureşti. Deplasarea a avut caracterul unui „marş strategic”, disciplinat, Tudor Vladimirescu reprimând sever dezordinile. În afara zonei aflate sub controlul lui Tudor Vladimirescu, ţărănimea clăcaşă (fără pământ) a înţeles să profite de starea de confuzie din ţară pentru a ataca şi prăda domeniile boiereşti. Au existat, aşadar, două paliere de desfăşurare a evenimentelor din 1821: o acţiune organizată, condusă de Tudor Vladimirescu, urmărind scopuri politice, şi o alta anarhică.

 Ajuns la Bucureşti şi instalat la mănăstirea Cotroceni, Vladimirescu a trecut la acţiuni efective de guvernare, după încheierea unui acord cu boierii, considerându-se chiar conducător al ţării: „iar Tudor la Cotroceni – scria cronicarul bucureştean Dobrescu – îşi punea titlul de domn. Iar câţi boieri mai era, toţi asculta şi ce ra poruncea, aceia făcea. Boieri boierea, ispravnici punea, poştile la el venea, judecăţi făcea şi jălbi primea, boierii ca la un stăpân îi slujea.” Autoritatea lui Tudor Vladimirescu era de necontestat, o bună parte din boieri a fugit dincolo de hotare, iar cei rămaşi i s-au supus necondiţionat.

Insuficient sprijinit politic, în faţa turcilor care au trecut Dunărea, dar şi a eteriştilor, Tudor Vladimirescu a părăsit Bucureştiul. Izolat de masa pandurilor săi, a fost arestat de către eterişti, dus la Târgovişte, torturat, supus unui „simulacru de judecată” şi în cele din urmă ucis mişeleşte, tăiat cu săbiile, ucigaşii făcând să-i dispară trupul, care n-a mai fost găsit vreodată.    

Expoziţia foto-documentară: Comuna Bălești în documente

În cadrul complexului de manifestări prilejuit de Simpozinul judeţean „190 de ani de la Revoluţia condusă de Tudor Vladimirescu”, s-a desfăşurat în prezenţa aceloraşi inimoşi elevi şi dascăli, iubitori ai istoriei locale, şi vernisajul Expoziției foto-documentare permanente intitulată „Comuna Bălești în documente”, realizată de Școala Generală Ceauru, în colaborare cu Serviciul Județean al Arhivelor Naționale. Secţiunile acestei expoziţii cuprind documente de arhivă referitoare la participarea locuitorilor comunei Băleşti la Războiul de Independenţă (1877-1878), eroii căzuţi pe front în timpul celor două conflagraţii mondiale, activitatea economică şi cea a băncilor populare din Băleşti, meşteri şi meşteşuguri locale, reformele agrare din secolele IXI-XX. Un rol deosebit în organizarea acestei expoziţii la avut cercetătorul Daniel Cismaşu, din cadrul Serviciului Județean al Arhivelor Naționale, pentru care membrii Cercului de istorie „Antonie Mogoş” din cadrul Şcolii Generale Ceauru, îl asigură de întreaga lor apreciere.    

Activitatea s-a încheiat cu întâlnirea dintre invitaţi şi elevii Şcolii Generale Ceauru, aceştia din urmă organizând şi un program artistic dedicat evenimentului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s