Alexandru Ioan Cuza, Masoneria şi Unirea Principatelor Române

Dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, la 24 ianuarie 1859, a insemnat infaptuirea Unirii Principatelor Moldova si Tara Romaneasca intr-un stat unitar si a demonstrat lumii intregi maturitatea politica a romanilor, care au stiut sa foloseasca prevederile Conventiei de la Paris in scopul relizarii idealurilor nationale.

Romanii erau primii care isi faureau statul national oferind un exemplu de urmat pentru alte popoare intr-o Europa in care deciziile erau luate de cele sapte mari puteri: Turcia, Rusia, Austria, Prusia, Anglia, Franta si Regatul Sardiniei.

„Cuza-Voda” a devenit „personalitatea cuceritoare” a istoriei moderne, al carui nume se leaga pe vecie de infaptuirea Unirii Tarilor Romane. El a fost omul nascut pe masura idealurilor etnice ale romanilor, ivit intr-un moment istoric potrivit, venerat de poporul peste care a domnit scurt, dar cu deplina dragoste.

Imaginea domnitorului Cuza s-a pastrat vie in traditia populara, a fost slavita in cantece si in poezie, tesuta in proverbe si in zicatori, ca om inteligent si activ, comunicativ si sociabil, aparator al dreptatii si adevarului, dar mai ales a unui conducator cu dragoste de oameni.

Ceea ce nu s-a scris despre Alexandru Ioan Cuza, dar s-a comentat in cercuri istorice restranse este si apartenenta sa la Puterile Masonice Universal Recunoscute.

Ce este Masoneria? Aceasta nu poate fi de fapt definita in cateva propozitii. Cel mai adesea se spune despre Masonerie ca este un sistem alegoric al moralitatii, ilustrat prin simboluri, una dintre doctrinele universale ale Masoneriei fiind „Fratia Omului si Paternitatea Lui Dumnezeu”. 

Suficient este sa amintim ca multe din evenimentele ultimilor 200-300 ani au fost gandite si proiectate de catre masoni, printre care: Declaratia pentru independenta a SUA; revolutiile din Franta (1789), din Europa (1848) si din Rusia (1917); unificarea Italiei in secolul al XIX-lea; intemeierea Ligii Natiunilor (intre cele doua razboaie mondiale) si a ONU (dupa al doilea razboi mondial); creerea statului Israel – pe plan international; rascoala lui Horea, Closca si Crisan (1784); Unirea Principatelor Romane (1859); aducerea unui rege din familia Hohenzollern in Romania (1866); rascoala din 1907 si multe altele – pe plan national.

Pe 24 ianuarie a.c. se implinesc 18 ani de la reaprinderea Luminii Masonice, ritual in urma caruia in Romania a fost reinfiintata Marea Loja Nationala.

La 24 ianuarie 1993, trei loje din Romania – care se aflau in obedienta Marelui Orient al Italiei – au fondat Loja Nationala, iar Lumina a fost primita de la Puterile Masonice Universal Recunoscute.

Nu este asadar o simpla coincidenta faptul ca acest eveniment s-a petrecut la 24 ianuarie, zi in care se aniverseaza Unirea Principatelor Romane, eveniment la care masonii romani, au avut o contributie decisiva.

4 comentarii la “Alexandru Ioan Cuza, Masoneria şi Unirea Principatelor Române

 1. Mitica spune:

  Vad ca esti foarte inflacarat cand scrii despre masonerie. Din asta se vede ca nu stii despre ce-i vorba si „cu ce se mananca”.

  • Andrei Popete spune:

   De înflăcărare nu poate fi vorba, iar în ceea ce priveşte acest fel de „mâncare”, e posibil să vă înşelaţi. Sunt oricum dispus să primesc lecţii, dacă doriţi să mi le oferiţi mie, dar şi cititorilor mei.

  • nuutzuu spune:

   Domnule Mitica, cred ca va inselati. Zic sa va documentati mai intai, sa vedeti ca ceea ce a scris Andrei nu este fictiune, chiar are habar de ce scrie. Nu fiti rautacios! Masoneria chiar exista!

   Pentru mai multa documentare: http://www.francmasoneria.ro/frameset.htm

 2. Dor Marunt spune:

  Masonii astia sunt niste caraghioşi, pe toţi si-i asuma, de la Burebista la Adrian NaSTASE. Bai, fustitelor, bagati-va mintile in cap, ca sunteti niste închipuiti!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s