Adevărul din spatele unui scandal mediatizat astăzi de presă

Am asistat pe parcursul ultimelor zile la unele situaţii care depăşesc firescul vieţii spirituale în comunitatea din care fac parte şi am cântărit mult dacă voi posta pe blog ceea ce am de spus. Am decis astăzi că tăcerea este o cauză pierdută şi nu voi oferi această satisfacţie celor care în urmă cu aproape cinci luni îmi arătau că „aduc ofensă” Centrului Eparhial Craiova, care este preocupat nu de acapararea de bunuri materiale aşa cum „insinuam” eu, ci dimpotrivă „este interesat ca în fiecare biserică, cel puţin la oraş, să se oficieze Sfânta liturghie în fiecare duminică şi sărbătoare”.

Alături de Î.P.S. dr. Irineu Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei (septembrie 2009)

Cu aproape un an în urmă, Î.P.S. dr. Irineu Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, în cadrul unei „vizite” la Biserica Adormirea Maicii Domnului, din Vădeni, unul dintre cartierele oraşului Târgu-Jiu, a propus un acord tacit Consiliului Parohial, prin care una dintre casele fostului boier Dumitru Pleniceanu, astăzi aflată în proprietatea Bisericii Adormirea Maicii Domnului, să fie donată Mitropoliei Olteniei. Imobilul, aflat în centrul oraşului Târgu-Jiu, a fost donat însă de familia Pleniceanu încă din anul 1902 Bisericii Adormirea Maicii Domnului. Î.P.S. dr. Irineu nu a ţinut cont că astăzi, această biserică are un Consiliul Parohial, cu membrii vârstnici şi tineri, succesori prin grijă şi strădanie, ai moştenirii spirituale şi materiale lăsată de familia Pleniceanu, iar înstrăinarea averii sfintei biserici este considerată un sacrilegiu de către toţi aceştia.

În luna august a anului 2010, Mitropolia Olteniei a decis prin Dispoziţia cu nr. 1.363/A/2010 reorganizarea parohiei Vădeni şi înfiinţarea unei parohii noi, la Şişeşti, separându-se ceea ce mai bine de trei secole a dat unitate acestei comunităţi. Ştim din Istorie că pentru a putea stăpânii, trebuie să dezbini, doar Biserica este cea care luptă împotriva unor astfel de precepte, iar această clauză ar trebui păstrată şi pe mai departe.

Î.P.S. dr. Irineu uitând parcă de vechile texte sfinte, a decis să „taie” la propriu „Pruncul” în două, neluând seamă de pilda regelui Solomon care ar fi putut şi el să taie cu sabia pruncul celor două mame. Dar de ce această împărţire vă veţi întreba, când firesc era să fie adus un al doilea preot? Pentru ca Î.P.S. dr. Irineu, să poată propune împărţirea averii bisericii în două, iar casa din centrul oraşului să fie cedată noii parohii, respectiv Bisericii Naşterea Maicii Domnului, fără a ţine cont de existenţa Actului de donaţie al familiei Pleniceanu, prin care casa era donată Bisericii Adormirea Maicii Domnului, din vechea parohie Vădeni.

Expunând aceste opinii, într-o scrisoare adresată Î.P.S. dr. Irineu, am fost acuzat că „aduc ofensă Centrului Eparhial”, dinstinsele feţe bisericeşti îndoindu-se că cineva poate avea şi opinii proprii, ca şi când cugetul meu se supunea vreunei orânduiri ierarhice, aşa cum este cazul Consiliului Eparhial şi e firesc desigur să existe supunere ierarhică.

Din documentele vremii aflăm că în anul 1875, biserica de la Vădeni a fost vizitată de deputatul de Gorj, Numa Frumuşanu, care a sugerat preotului paroh Gheorghe Ciocănescu mutarea cimitirului din progadia (curtea) bisericii într-un alt loc. S-a luat atunci decizia mutării cimitirului la Şişeşti, în preajma bisericii Naşterea Maicii Domnului ctitorită de Stanciu Şişescu, în anul 1839. Au existat aşadar două familii boiereşti, în zona de nord a oraşului Târgu-Jiu, Pleniceanu şi Şişescu, dar şi două biserici. Biserica „Naşterea Maicii Domnului” a fost mai degrabă capela familiei Şişescu, tradiţia istorică menţionând că aceasta a fost ridicată pe locul în care unul dintre fii boierului Şişescu a fost ucis de către turci. Acest motiv poate constitui şi explicaţia strămutării cimitirului din progadia Bisericii de la Vădeni, la Şişeşti.

De toate aceste aspecte privitoare la istoria Bisericii din Vădeni, ar fi trebuit însă Î.P.S. dr. Irineu să ţină cont, înaintea luării unor decizii fără chibzuială. Terenul şi casa din strada Unirii nr 26, s-au aflat în proprietatea familiei Pleniceanu din anul 1898, aşa cum se arată în „Actul de Donaţiune!”. Aceste bunuri au fost donate Bisericii din Vădeni, în anul 1902 şi nu pot fi înstrăinate.

Amarnic se înşeală cei care crezând că pot împărţii după bunul plac „averea lăsată prin donaţie” unei biserici, vor reuşi acest lucru, iar opinia publică se poate exprima oricând în această direcţie. Preotul adus în parohia nou înfiinţată, fost edil al unei comune oarecare din Gorj, crezând că lucrurile sunt asemănătoare cu practicile din primăria pe care a păstorită două mandate, a decis că enoriaşii „parohiei surori” nu mai au ce căuta în biserică. Prin grija sa şi a Î.P.S. dr. Irineu, enoriaşii Parohiei Vădeni sunt siliţi să aprindă lumânări la capul morţilor lor în cimitirul care deşi le-a aparţinut mai bine de un secol, acum face parte din componenţa unei alte parohii. Este şi cazul bunicilor mei care, sărmanii, nu pot înţelege cum morţii lor, părinţii, fraţii sau surorile nu mai sunt ai lor ci ai altora. Acum câteva zile, câţiva dintre enoriaşi au mers să îşi pomenească morţii şi au fost scoşi afară din biserica noii parohii. Mai mult, preotul, a făcut apel şi la forţele de ordine ca şi când câteva bătrânele în baston deveniseră dintr-o dată pericole publice.

Este regretabil că unele interesele, creează dezbinare acolo unde Biserica ar trebui să medieze conflictele. Ca un bun cunoscător al raportului dintre „preceptele moralei creştine şi normelor juridice” (teza de doctorat a Î.P.S. dr. Irineu), Înaltpreasfinţitul Părinte ar fi trebuit să ştie mai bine decât noi că bunurile donate unei biserici, conform unei conduite, este drept mai mult nescrise, nu pot fi înstrăinate şi se impunea o cugetare mai adâncă înainte de a lua o decizie definitivă în ceea ce priveşte soarta unei parohii ce poartă pecetea a trei secole de istorie.

2 comentarii la “Adevărul din spatele unui scandal mediatizat astăzi de presă

  1. firuta spune:

    păi sa mediteze IPSS Irineu mai mult si sa se revina supra abuzului comis și jignirii publice a comunitatii Vadeni!

  2. MATEI spune:

    IPSS IRINEU poata sa numeasca orice preot vrea, dar cu averea Pleniceanu donata Bisericii din Vadeni nu poate sa jongleze dupa cum s-a facut pana acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s