Yad Vashem

     Seminarul pe tema Holocaustului, la care am participat alături de alţi 18 profesori de istorie din ţară, s-a desfăşurat pe parcursul a şapte zile, în cadrul Centrului Naţional pentru Comemorarea Holocaustului Yad Vashem, aflat în Ierusalim. Acesta a fost fondat în 1953 de către parlamentul israelian (Knesset) şi a fost încredinţat cu sarcina de a comemora cele şase milioane de evrei ucişi de către nazişti şi colaboratorii lor. Astăzi, Yad Vashem reprezintă cea mai importantă sursă de informaţii referitoare la Holocaust; ocupă un loc central în cercetarea academică şi este forţa conducătoare în domeniul educaţiei pe această temă atât în Israel cât şi în lume.

     În cadrul Centrul Naţional pentru Comemorarea Holocaustului Yad Vashem, funcţionează şi Şcoala Internaţională pentru Studierea Holocaustului, înfiinţată în anul 1993. Aceasta organizează programe educaţionale şi produce materiale pedagogice adresate unor diferite segmente de populaţie şi organizaţii educaţionale din Israel şi din străinătate. Peste o sută de membrii ai şcolii lucrează an de an laolaltă cu mii de profesori, studenţi, soldaţi şi elevi pentru a stimula educaţia despre Holocaust şi amintirea acestuia. Educaţia despre Holocaust, aşa cum este ea definită şi elaborată de către Şcoală, presupune mai multe discipline, aspecte şi direcţii, concentrându-se asupra modului în care oamenii au locuit înainte, în timpul şi ulterior Holocaustului, precum şi “alegerile lipsite de alegere” cu care ei au fost obligaţi să se confrunte în timpul acestei perioade.

     În 2005, Şcoala Internaţională pentru Studiul Holocaustului a inaugurat un proiect comprehensiv dedicat promovării studiului Holocaustului în Europa, iar Romania este una dintre ţările partenere la acest efort. O selecţie de materiale în limba română sunt publicate deja pe site-ul Yad Vashem.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s