La sfârşitul săptămânii trecute, organizatorii Campaniei C.N.E.T. „(Re)întoarcerea la lectură” de la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu-Jiu au încheiat prima etapă a proiectului demarat în urmă cu trei luni, prin care şi-au propus să atragă cât mai mulţi tineri în a (re)descoperii plăcerea lecturii.
În perioada 2-6 aprilie 2012 toate şcolile şi liceele din ţară au organizat acţiuni extraşcolare în cadrul Programului „Şcoala altfel”, iniţiat de către Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. Şi la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu-Jiu s-au desfăşurat mai multe activităţi, la acestea adăugându-se şi Olimpiada Naţională de Limba Germană. Primul loc, aşa cum era şi firesc, l-au ocupat acţiunile organizate în cadrul Campaniei C.N.E.T. „(Re)întoarcerea la lectură”.
Elevii au participat la un cenaclu literar, a avut loc o şedinţă de redacţie a Revistei „Studium” sub coordonarea redactorului şef al publicaţiei, eleva Andreea Denisa Vlădulescu (clasa a X-a) şi s-a stabilit cuprinsul noului număr. De asemenea au fost desemnate şi cele mai bune cinci articole semnate de elevi, cei desemnaţi urmând a primi cărţi din partea autorilor deja consacraţi ai acestui liceu (Gheorghe Nichifor, Zenovie Cârlugea, Andrei Popete-Pătraşcu şi Mihai Vâlceanu).
Pentru că Proiectul-campanie C.N.E.T. „(Re)întoarcerea la lectură” nu promovează doar cititul de plăcere, peste 100 de elevi au vizitat şi Serviciul Judeţean al Arhivelor Naţionale Gorj, instituţie care deţine o cantitate de peste cinci kilometri de documente grupate în 334 de fonduri şi colecţii arhivistice. Lectura poate fi folosită şi pentru informare, cercetare sau documentare. În definitiv bazele pasiunii pentru cercetare se pun acum, la vârsta adolescenţei, când curiozitatea este mai mare ca oricând. Elevii au încercat să descifreze textele scrise cu litere chirilice, au citit articole din presa de altădată, ziare şi chiar reviste care au apărut la sfârşitul secolului al XIX-lea.
Lectura şi arta plastică
În cadrul Campaniei C.N.E.T. „(Re)întoarcerea la lectură” s-au implicat şi profesori din alte arii curriculare. Este cazul doamnei profesoare Mihaela Vulpe, care predă desenul şi artele plastice la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu-Jiu.
Aceasta a organizat împreună cu elevii săi o inedită expoziţie de desene cu tematica „(re)întoarcerii la lectură” în cadrul programului „Şcoala altfel”, desfăşurat în perioada 2-6 aprilie 2012: „În această campanie de conştientizare a rolului lecturii, elevii noştri s-au implicat și în activități creatoare. Ei au înțeles și au vrut să demonstreze și altor elevi cât de importantă este lectura, stimulându-le vocabularul, imaginația și totodată creativitatea. Creierul uman funcționează în manieră schematică și simbolică, se știe că ideile se formează în minte sub formă de imagini sau simboluri și de aceea este bine să le așternem pe hârtie fără a le mai trece prin limbajul verbal. Am vrut să arătăm prin crețiile noastre, artistice, cât de mult putem pătrunde în universul cunoașterii și de aceea au relizat afișe format A3 și A4 și compoziții plastice folosind mai multe tehnici de lucru (grafică, colaj, cărbune, pastel), încercând să facem lectura mai „colorată” de a arăta tinerilor din ziua de azi că prin lectură, artă, muzică și pictură, oamenii comunică între ei, transmițându-și nu numai „știri” ci și ceea ce simt și gândesc, libertatea artistului fiind una dintre condițiile esențiale ale creției artistice. Arta plastică și muzica se pot dezvolta prin literatură și viceversa, de aceea este important ca tinerii să conştientizeze rolul şi locul lecturii astăzi”, ne-a declarat prof. Mihaela Vulpe.
Minodora SUCEA